Sašo Ambrož: »Postajamo odlična vinska točka v Portorožu«
30. september 2022
Sašo Ambrož, gostinski menedžer in solastnik restavracije Marina v portoroški marini, ki je v začetku letošnjega poletja ponovno odprla svoja vrata, meni, da lahko z vinom popestriš prav vsako jed. Gostinec po duši in velik vinoljub, ki rad svetuje pri izbiri hrane in vina, je tudi nam postregel s svojo najljubšo jedjo in vinsko spremljavo. Pogovarjali smo se o kulinaričnih izzivih, razlikah med domačimi in tujimi gosti ter seveda o vinu.
V začetku letošnjega poletja je ponovno zaživela restavracija Marina, tokrat v portoroški marini, ki ima za seboj že pestro zgodovino. Kako to, da ste se odločili za to zgodbo, in kakšna je vizija restavracije?
Portorož je slovensko primorsko mesto, ki obiskovalce, tako slovenske kot tuje, sicer privablja večinoma poleti. Kakšna je struktura gostov v restavraciji?
Kaj pa gurmanske navade vaših obiskovalcev? Ali bi rekli, da se, če primerjamo tuje in slovenske goste, domačine, njihovi okusi med seboj razlikujejo?
Nekje sem prebrala, da ste sicer po duši natakar ter da radi svetujete pri izbiri hrane in vina. Katero jed z vašega menija bi priporočili prav vsakemu gostu, tudi še tako izbirčnemu, kakšna bi bila njena vinska spremljava in zakaj?
Vaša kuhinja temelji na morskih specialitetah z modernim pristopom in s skrbno izbiro surovin. Kje oziroma kako s svojo kuharsko ekipo najdete navdih pri pripravi menija?
No, tudi vaša vinska ponudba je skrbno izbrana in zelo pestra. V njej lahko najdemo izjemne pridelovalce iz vseh slovenskih regij in tudi iz tujine. Nam lahko poveste kaj več o vaši vinski karti, kako ste jo sestavili oziroma izbrali ta vina, ki jih imate na meniju?
Po kakšnih vinih bi rekli, da vaši gostje najpogosteje posegajo? Jim svetujete vi oziroma vaša ekipa, kaj naj izberejo, ali že sami vedo, katero vino se ujema s posamezno jedjo?
Spajanje vina z izbrano jedjo je postalo prava umetnost. Kaj je za vas pri tem najpomembnejše?
Če bi morali zase izbrati jed z vašega menija, katera bi bila to in katero vino bi si privoščili ob njej?
Poleg restavracije je svoja vrata pred kratkim odprla tudi vinoteka Koželj, ki jo upravljate in premore približno 600 različnih steklenic vina. Kako prikladno je imeti vinoteko tako blizu? Kakšne so prednosti?
Na Obalo se po navadi najraje odpravimo poleti, a kljub temu je Portorož obiskan skozi vse leto. Ali se lahko tudi izven poletne sezone gostje ustavijo pri vas?
Množično zapiranje ob koncu poletja je zagotovo pomanjkljivost Portoroža, zato smo si mi zadali, da bomo odprti vse dni v letu. Pripravljamo tudi program, v okviru katerega organiziramo vinske večere, gostimo različne kuharje in prirejamo dogodke, ki bodo v simbiozi z našo vinoteko. Prepričan sem, da nam tudi izven sezone ne bo dolgčas, in ne morem dovolj poudariti pomena naših domačih gostov, saj bodo Marini vdihnili vrvež, ki bo pripomogel k temu, da se bomo vsi dobro počutili.
Lepo vabljeni v Restavracijo Marina Portorož in potem na kozarček v vinoteko Koželj Wines Portorož.