Osvežitev s tonikom na pet načinov
22. avgust 2022
Mehurčkast, rahlo grenak in popoln za pripravo tako koktajlov kot tudi drugih brezalkoholnih pijač, dober pa je tudi samostojno – vsestranski tonik. Zakaj ne bi z njim poskusili pripraviti osvežilnih koktajlov kar sami doma? Da bodo ti takšni, kot bi jih zmešal (skoraj) profesionalec, smo za nasvete o tem, kaj je pri pripravi koktajlov najpomembnejše, povprašali barmanko Evo Dakić.
Tonik je vrsta gazirane vode, ki se najpogosteje uporablja v različnih mešanih pijačah. Vsebuje več rastlinskih arom, vključno s kininom, ki ga pridobivajo iz drevesa kininovca in je že od 16. stoletja poznan kot zdravilo proti malariji. Je ključna sestavina tonika, saj mu daje značilen grenak pridih. Pijačo so odkrili v Indiji, ko so tamkajšnje ljudi želeli obvarovati pred malarijo. Za zdravilo so kinin mešali s sladkorjem in vodo ter tako izumili tonik.
Okus, ki popestri
Zaradi značilnega okusa se tonik odlično kombinira z različnimi žganimi pijačami. Je peneč in zaradi kinina rahlo pogreni, hkrati pa je v njem mogoče zaznati sladke note, ki prijetno popestrijo njegov sicer razmeroma prozoren okus. Te njegove značilnosti nežno okrepijo naravni okus žgane pijače. Medtem ko sta najbolj priljubljeni možnosti za mešanje s tonikom gin in vodka, se prav tako dobro spaja s konjakom, tekilo, viskijem in različnimi likerji. Dodatki, kot so sadje, zelišča in začimbe, pa njegov unikatni okus še dodatno poživijo.
Zakaj je pomembno, da uporabimo dober tonik?
Pri mešanju koktajlov je pomembno, da uporabimo kvaliteten tonik, saj ta okrepi lastnosti dobre alkoholne pijače in jih ne prikrije, kot je to značilno za cenejše tonike. To izpostavlja tudi barmanka Eva Dakić: »Osebno se mi zdi izbira tonika ali morda druge karbonirane pijače za mešanje skoraj bolj pomembna kot izbor žganja, saj tonik predstavlja dominantnejši okus in v veliko primerih popolnoma zakrije gin. Morala pa bi biti v sožitju, ne da kateri od njiju popolnoma prevlada nad drugim. Pri izbiri tonika sem sama najbolj pozorna na vsebnost kinina (zaradi grenkobe) in sladkorja.«
Vrhunski toniki Franklin & Sons
Med kvalitetne tonike zagotovo spadajo toniki Franklin & Sons, ki so jih razvili z namenom, da bi pri mešanju z žganimi pijačami v njih prebudili le najboljše. Temelj palete tonikov Franklin & Sons sta staffordshirska voda in prvovrstni britanski sladkor z največjo možno karbonizacijo, ki poudari najboljše lastnosti različnih žganih pijač. V tonikih Franklin & Sons so uporabljene stoodstotno naravne arome, prav tako pa ne vsebujejo konzervansov ali sladil. Zanje so značilni še elegantni mehurčki, ki jih lahko okusimo le v peninah najboljše kakovosti.
Pet enostavnih receptov za koktajls toniki Franklin & Sons
S preprostimi okusnimi napitki v lepih kozarcih boste presenetili goste ali pa razvajali sebe.
1) Cider fizz s tonikom Franklin & Sons Elderflower s kumaro
Pri tem koktajlu z ginom tonik iz bezgovih cvetov s kumaro poskrbi za svež okus. Ta pride do izraza s subtilno grenkobo kinina, ki standardnemu ginu doda poseben pridih.
SESTAVINE:
50 ml gina, npr. Malfy Originale ali Bombay Sapphire
20 ml limoninega soka
1 beljak
20 ml jabolčnika
tonik Franklin & Sons iz bezgovih cvetov s kumaro
POSTOPEK:
Pretresite vse sestavine razen tonika in jih dobro precedite v kozarec brez ledu. Prelijte s tonikom Franklin & Sons Elderflower ter okrasite s suho rezino jabolka in cimetovo palčko.
2) Vodka z rožmarinovim tonikom Franklin & Sons s črno olivo
Rožmarinov tonik Franklin & Sons s črno olivo je popolna kombinacija s sladkimi in slanimi sestavinami.
SESTAVINE:
30 ml vodke Absolut
25 ml limoninega soka
1 jajčni rumenjak
20 ml Crème de Mûre
rožmarinov tonik Franklin & Sons s črno olivo
POSTOPEK:
Vse sestavine razen tonika združite in jih dobro precedite v vinski kozarec, napolnjen s kockami ledu. Prelijte z rožmarinovim tonikom Franklin & Sons s črno olivo ter okrasite z robidami, rožmarinom in limonino lupinico.
3) Tequila twist s tonikom Franklin & Sons Sicilian lemon
Tekila malo drugače! Če uporabite tonik Franklin & Sons Sicilian Lemon, bo ta koktajl resnično izstopal.
SESTAVINE:
35 ml tekile Don Julio
15 ml mandljevega likerja Nonino
10 ml limetinega soka
tonik Franklin & Sons Sicilian Lemon
POSTOPEK:
Vse sestavine zmešajte v kozarcu in jih prelijte s tonikom Franklin & Sons.
4) Osvežujoča vodka z rabarbarino limonado Franklin & Sons
Ta okusni koktajl z vodko je idealen za vroče poletne dni. Poln sadni okus vseh sestavin se odlično poda k limonadi Franklin & Sons z rabarbaro.
SESTAVINE:
25 ml vodke Absolut
15 ml limoninega soka
50 ml jabolčnega soka
limonada Franklin & Sons z rabarbaro
POSTOPEK:
Vse sestavine razen tonika dodajte v shaker za koktajle, dobro pretresite in pretočite v vinski kozarec. Prelijte z limonado Franklin & Sons z rabarbaro. Za okras na rob kozarca zataknite rezino limone ali jabolka.
5) Limonin spritz z Light tonikom Franklin & Sons
Svež okus citrusov, uravnotežen z grenkastim okusom naravnega tonika Franklin & Sons Natural Light Tonic Water, je popolna mešanica za osvežilen poletni koktajl.
SESTAVINE:
35 ml gina Hendrick's
15 ml Limoncella
10 ml limoninega soka
150 ml naravnega lahkega tonika Franklin & Sons
POSTOPEK:
Vse sestavine dodajte v kozarec in jih premešajte z ledom. Na koncu povrhu prelijte s tonikom Franklin & Sons Natural Light Tonic Water.
Kaj morate vedeti o mešanju pijač?
Odgovarja Eva Dakić.
Osnovno pravilo pri mešanju koktajlov
»Natančnost. To zagotavlja konsistentnost koktajla. Sama rada rečem, da je priprava več kot pol dela.«
Led – da ali ne?
»Poleg tega, da vsebino z ledom ohladimo in razredčimo, je njegov namen tudi ta, da z njim združimo vse okuse koktajla. Splošno pravilo pa je, da so koktajli z večjo vsebino pripravljeni in postreženi z ledom, da ohranimo napitek hladen in se pije rahlo razredčen. V drugih primerih pa so koktajli z manjšo vsebino zmešani z ledom in postreženi brez njega, praviloma v ohlajenem kozarcu, saj je namen koktajla, da se pije hladen, a še vedno obdrži svoj močan karakter.«
Kakšne kozarce izbrati?
»Klasični koktajli so nekoč zahtevali kozarce posebne vrste, ki so bili namensko določeni za vsak koktajl (zmogljivost kozarca, prave oblike in velikosti za okrasje, led ...). V večini primerov se ti koktajli še vedno strežejo v ustreznih, zanje predpisanih kozarcih. Tako se na primer klasični martini še vedno praviloma postreže v martini kozarcu, koktajl Old Fashioned v old fashioned kozarcu, Tom Collins v collins kozarcu ipd. V Sloveniji je trenutno priljubljen trend, ki je prišel iz Španije, kjer za mešanje različnih gin tonikov z dekoracijami uporabljajo tako imenovane bučke, ki so postale popularne predvsem zaradi vizualnega efekta napitka. V glavnih evropskih prestolnicah in najboljših barih po svetu pa so v trendu zelo preprosti tanki kozarčki brez vzorčkov.«
Žgana pijača, ki se pri mešanju koktajlov najpogosteje uporablja
»Rekla bi, da je to v Sloveniji še vedno gin, predvsem za mešanje z različnimi toniki. Že nekaj časa pa vse bolj popularen postaja Negroni, ki je mešanica gina, Camparija in vermuta. S svojimi različicami se vračata tudi prohibicijska koktajla, narejena z ginom – Tom Collins in French 75, ki veljata za pravo poletno osvežitev. Sledijo jim koktajli z vodko: Moscow Mule, klasični Espresso Martini in vse popularnejši – predvsem med žensko populacijo (pili pa bi ga tudi moški) – Porn Star Martini.«
Top 4 pravila pri mešanju koktajlov
»Kaj je prav in kaj ne v svetu barmanstva, naj sodijo drugi. Obstaja pa nekaj pravil, ki se jih sama pri mešanju koktajlov dosledno držim:
· koktajlov, ki bi se morali vedno mešati v kozarcu za mešanje, ne mešam v shakerju (npr. klasični martini, Negroni, Old Fashioned ipd.);
· vedno uporabljam merico (jigger), ker ne verjamem v točenje pijače na oko, štetje (free pouring);
· če uporabljam sokove, se trudim, da so ti vedno sveže iztisnjeni;
· v shakerju nikoli ne mešam penine, kokakole ipd.«
HIT LETOŠNJEGA POLETJA
Po besedah Eve Dakić je to kombinacija gina z okusom sadja, na primer jagode s tonikom roza barve ter dekoracijo z brinovimi jagodami, ustreznim sadjem in meto.
»Trend mešanja tonikov z gini se je v Sloveniji nekoliko razširil tudi na druge alkoholne pijače. Med njimi so priljubljeni predvsem vodka, vermut in tudi druge aperitivne alkoholne pijače, kot so Lillet Blanc, Martini Fiero ipd., pa tudi rum in viski.«