Postrezite vino kot profesionalci
23. februar 2023
Ko sedemo za mizo v baru ali restavraciji in nazdravimo z izbranim vinom, ki so nam ga postregli natakarji, se popolno vinsko okušanje lahko začne. A s pravilnim serviranjem si lahko to izkušnjo poustvarimo tudi sami doma. Preberite, kateri so njegovi ključni koraki.
1. korak: Toplo, hladno ali nekje vmes?
Temperatura je glavni element pri serviranju in okušanju vina, saj bo v njem razkrila vse njegove najžlahtnejše lastnosti. »Če bo vino pretoplo, ga ne bomo mogli veliko spiti. A hkrati velja, da če bomo vino postregli preveč hladno, bo delovalo prazno in trpko,« pravi Jože Koželj, ustanovitelj Hiše dobrih vin, vinoljubec ter velik vinski poznavalec. »Pomembno je, da vino ohladimo na servirno temperaturo, ki je primerna za značilnosti posameznega tipa vina.«
Servirne temperature vin:
̶ penine in šampanjci: 5–8 °C̶ sveža bela vina: 8–10 °C
̶ zrela bela vina: 10–12 °C
̶ macerirana bela vina: 10–12 °C
̶ roséji: 8–12 °C
̶ sveža rdeča vina: 14–16 °C
̶ zrela rdeča vina: 18–20 °C
2. korak: Dekantiranje
3. korak: Velikost in oblika kozarca
Kozarci za rdeče vino:
Rdeča vina postrežemo v visokih okroglih, skoraj skledastih kozarcih s širšo odprtino. To omogoča, da vino pride v stik z več zraka, ki vpliva na simfonijo močnejših arom in okusov. Za uživanje v nežnejših okusih svetlejšega rdečega vina pa raje izberemo kozarec s krajšim pecljem in široko čašo.
Kozarci za belo vino:
Bela vina postrežemo v kozarcih v obliki črke U, ki bodo vino dlje časa ohranili hladno in v njem zadržali opojne cvetlične arome. Pri serviranju polnega ali starejšega belega vina pa priporočamo kozarec z večjo čašo, ki bo poudarila drznejše in zrelejše okuse tovrstnih vin.
Kozarci za penine:
Kozarec za penine je pokončnejši in ožji kot večina kozarcev za vino, zato da mehurčki v njem dlje časa ostajajo živi in se čim dlje vijejo proti vrhu kozarca. Zaradi prepoznavne oblike takšnim kozarcem v žargonu pravimo tudi tulipančki.
4. korak: Kozarca ne napolnite preveč
5. korak: Na zdravje!
Nasvet:
Če želite vino tudi okušati kot strokovnjaki, potem kozarec primite za pecelj in ga pred prvim požirkom dvakrat zavrtite, da vino omoči steno kozarca skoraj do roba, da se kozarec ovini. Na ta način vino razvije svojo pravo aromo.
Preverite ponudbo vin in se preizkusite v serviranju: tukaj.