Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno. Cvetica je čista in prepoznavna, zelo fina. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično.Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina, toplo, z dolgim zatonom.
Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno. Cvetica je čista in prepoznavna, zelo fina. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično.Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina, toplo, z dolgim zatonom.
Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno.Cvetica je čista in prepoznavna, zelo fina. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično. Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina, toplo, z dolgim zatonom.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Vino izrazito jantarne barve z rahlo zelenkastim odtenkom. Raznolika aroma prinaša mešanico suhega sadja (marelice, fige, rozine) in začimb, zaokroženo z aromo medu, karamele in mandljev ter s pridihom dimljenosti. Odtenki arome suhega sadja so ujeti v nekoliko oljnati teksturi in se nadaljujejo v rahlo pikanten pookus. Živahna, a zrela kislost se lepo dopolnjuje z nepovretim sladkorjem in vinu daje prijetno svežino.Kaj se je zgodilo leta 1974?Po odlični trgatvi leta 1971 so to arhivsko vino lahko pridelali šele leta 1974. Kljub temu je vino Šipon – suhi jagodni izbor, letnik 1974, ki ni klasični letnik, izstopalo kot resnično posebno vino.
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Pozna trgatev.Vino je limonasto rumene barve z rahlo zelenkastim odtenkom. Aroma izraža pridih začimb, cvetja, kutin in jabolk. Suho sadje je mogoče prepoznati tudi v ozadju. Okus je sladek, z zrelo kislostjo, priokusom po suhih figah in marelicah ter začimbah in jabolkih. Pookus je srednje dolg in ga spremlja aroma suhega sadja in začimb.Kaj se je zgodilo leta 1987?To je bil sorazmerno suh letnik. Ustrezna stopnja vlažnosti, ki jo zagotavlja mikroklima v vinogradu (vlažne noči in jutranje meglice), je omogočila želeno rast žlahtne plesni, ki se začne razvijati, ko sladkorna stopnja preseže 70 °Oe. Letnik 1987 dobro kaže, kako pomembna je »zdrava« mikroklima. Na vetru nekoliko posušeno grozdje vsebuje koncentriran sladkor, kisline in ekstrakte. Vina letnika 1987 so se, tako kot vina leto poprej, izkazala kot izjemno kakovostna in s posebnimi značilnostmi. Tudi glede količine in kakovosti je bila trgatev leta 1987 nadpovprečna.Tega leta so v podjetju obrali trte laškega rizlinga 6. januarja, kar je v Sloveniji znano kot »Vino treh kraljev« (Gospodovo razglašenje).
Pozna trgatev.Vino je zlate barve z zelenkastim odtenkom. V aromi je izražena široka paleta arom suhega sadja, začimb, smole, žajblja, jabolk in kutin. Mineralni okus prinaša pridih po zeliščih, žajblju in suhem sadju. Pikanten pookus prinaša aromo suhih fig in z nežnimi tanini.Kaj se je zgodilo leta 1988?Idealne vremenske razmere leta 1988 so pomagale pridelati največje število posebnih vin, toda jagodni izbor in pozna trgatev belega burgundca sta bili resnično nekaj posebnega.
Rubinasto rdeča barva z oranžnimi niansami. Aroma je intenzivna, prevladujejo sadne note češnje in slive. V ozadju je zaznati tobak, čokolado in kakav. V ustih je vino suho, bogato in harmonično, z mehkimi tanini. Kompleksen pookus se zaključi z izrazito dolgim pookusom.
Ta Barolo prikazuje vrhunski in kompleksen šopek, z notami vijolice, češnje, sladkega korenčka, cedre in tobaka. Vino ima polno telo, super rafinirane tanine in dirljivo kislost.V ustih se čuti vrhunska struktura, ravnotežje in nevrjetna finost.
Granatno rdeče barve z oranžnimi niansami, aroma je intenzivna, prevladujejo note češnje in vijolice, skupaj z balzamičnimi in vaniljevimi. Okus je intenziven, obstojen in saden. Zaznamo zrelo rdeče sadje, tobak in usnje. Pookus je dolg in kompleksen.
Sortni sestav: 50% Chardonnay, 50% Pinot NoirRumenkasto-zlate barve s finimi mehurčki. Vonj ima po hruški, jabolkih, svežem kruhu in medu. Odlikuje ga zelo kompleksen in dolg pookus.
Vino je intenzivno zrele češnjeve barve. V aromah prevladujejo note lesa, ki so rezlutat njegovega razvoja skozi leta v sodu.Unico je elegantno in hkrati kompleksno vino, v katerem se prepletajo pestre arome začimb in rdečega sadja, v ozadju pa začutimo kanček črnega popra.
Vino je bleščeče slamnate barve, v nosu izstopajo arome zrelega belega sadja s pridihom masla in citrusov, koromača in dimljenega vonja. Uravnotežen v ustih s teksturo, svežo kislino in dolgim, obstojnim zaključkom.Capellanía enojni vinograd. Zasajena leta 1945, njena prst je večinoma apnenčasto-glinasta in se nahaja na planoti na nadmorski višini 485 metrov, najvišji točki posestva Ygay, našega 300 hektarjev velikega posestva v Rioja Alta.
Castillo Ygay je vedno narejen iz grozdja, pridobljenega iz vinograda La Plana, posajenega leta 1950 in na planoti na najvišji točki Finca Ygay, na 485 metrih nadmorske višine. Tempranillo je bil trgan 30. septembra in Mazuelo 7. oktobra. Fermentacija poteka 11 dni.Vino se v 225-litrskih sodih ameriškega in francoskega hrasta stara 26 mesecev.Ikona vin Rioja Grandes s skupno kakovostjo in odličnostjo. Ekskluzivno pridelano v najboljših letih, zorjeno dve leti in pol v sodih iz ameriškega hrasta in tri leta v steklenici, ki dajejo temu vinu novo globino, kompleksnost in živahnost. Njegov nos ima aromatično intenzivnost, ki nas zapelje s svojimi rdečimi plodovi, cvetnimi notami tartufov, kadilom in pikantnimi dotiki. Gran Reserva, ki prikazuje moč, eleganten šopek, intenzivnost sadja in brezhibno ravnovesje.
Ikona vin Rioja Grandes s skupno kakovostjo in odličnostjo. Ekskluzivno pridelano v najboljših letih, zorjeno dve leti in pol v sodih iz ameriškega hrasta in tri leta v steklenici, ki dajejo temu vinu novo globino, kompleksnost in živahnost. Njegov nos ima aromatično intenzivnost, ki nas zapelje s svojimi rdečimi plodovi, cvetnimi notami tartufov, kadilom in pikantnimi dotiki. Gran Reserva, ki prikazuje moč, eleganten šopek, intenzivnost sadja in brezhibno ravnovesjeBest Spectator ga je ocenil za vino št. 1 na svetu!
Temno vijolično rdeče barve. Vonj po malinah, beli čokoladi in brinovih jagodah. V okusu je še vedno mladosten, ponuja vedno prisotne tanine, ki podpirajo okuse temne slive, črne češnje, karamele in vijolice, ki počasi zbledijo v mehak zaključek češnjeve pite.
Castillo Ygay je vedno narejen iz grozdja, pridobljenega iz vinograda La Plana, posajenega leta 1950 in na planoti na najvišji točki Finca Ygay, na 485 metrih nadmorske višine. Tempranillo je bil trgan 30. septembra in Mazuelo 7. oktobra. Fermentacija poteka 11 dni.Vino se v 225-litrskih sodih ameriškega in francoskega hrasta stara 26 mesecev.Ikona vin Rioja Grandes s skupno kakovostjo in odličnostjo. Ekskluzivno pridelano v najboljših letih, zorjeno dve leti in pol v sodih iz ameriškega hrasta in tri leta v steklenici, ki dajejo temu vinu novo globino, kompleksnost in živahnost. Njegov nos ima aromatično intenzivnost, ki nas zapelje s svojimi rdečimi plodovi, cvetnimi notami tartufov, kadilom in pikantnimi dotiki. Gran Reserva, ki prikazuje moč, eleganten šopek, intenzivnost sadja in brezhibno ravnovesje.
Če bi morali arhivska vina opisati s tremi lastnostmi, bi izbrali: tradicija, vrhunska kakovost in spoštovanje do zgodovine. Ne glede na to, ali iz bogate ponudbe izberete traminec, renski rizling, sauvignon, beli pinot ali ranino, vedno boste izbrali vrhunsko kapljico dragocene dediščine slovenskega vinorodnega območja.
In če še imate pomisleke glede izbire arhivskega vina, nikar ne pozabite: kompliment, da se nekdo stara kot vino, se ni uveljavil kar tako.
Ljutomerčan kot glavni predstavnik slovenskih arhivskih vin
Traminec kot edini predstavnik z oznako polsladko in alkoholno stopnjo 11,5 % spada v zlato generacijo 1960. Polsuhi renski rizling je zrelo belo vino trgatve 1969. Sauvignon, polsuho zrelo belo vino, ki ima najnižjo stopnjo alkohola v ponudbi (11 %), je najstarejše arhivsko vino v ponudbi, Ranina (pozna trgatev) z enako alkoholno stopnjo pa najmlajše (letnik 1983). Beli pinot sorte beli cuvée je plod trgatve leta 1970 in ima zlato alkoholno stopnjo, 11,5 %.
Vsa arhivska vina izvirajo z vinorodnega območja Štajerske in prav vsa krasijo prestiž, tradicija ter posebnost aromatike in videza, značilni samo za arhivska vina.
Arhivska vina – vina za resnično posebne priložnosti
Ko pokušamo arhivsko vino (in si ga navsezadnje tudi ogledujemo), moramo pri tem upoštevati njegovo posebnost: barva se pri arhivskem vinu skozi leta ves čas spreminja, zaradi česar nekatera vina pridobijo čudovite rustikalne odtenke zlate, včasih tudi tone starega zlata ali jantarja. Zaradi staranja se včasih popolnoma spremeni celo njihova aromatika.
In kar je najpomembnejše: po besedah strokovnjakov začne vino šele po določenem času razvijati določene aromatične note, zako imenovane terciarne arome, ki jih na začetku (pred staranjem vina) sploh ne moremo zaznati (vonj po tobaku, cigarah, usnju, listju, zemlji ipd.).
Pogosta vprašanja
H kateri hrani se poda arhivsko vino?
Če je nekoč veljalo, da arhivska vina niso najbolj primerna za kombiniranje z izbrano kulinariko, je danes takšno razmišljanje samo še del spomina. Kakovostna arhivska vina se s svojo edinstveno starano aromo še kako izjemno povežejo z izbrano kulinariko, drži pa, da zaradi intenzivnosti svojih not in arom niso primerna za vse jedi in priložnosti. S čim boste vino kombinirali, je odvisno tudi od samih lastnosti vina, pri tem pa ne pozabite upoštevati posebnih arom, ki jih arhivska vina razvijejo zaradi svoje starosti.
Kako postreči arhivsko vino?
Arhivsko vino morate pred strežbo pretočiti v dekanter, pri čemer pazite, da usedlina ostane v steklenici. Predlagamo, da vino pustite stati nekaj ur, da zadiha in se preostala usedlina čim bolj posede. Saj poznate zlato pravilo arhivskega vina, kajne? »Naj se vam nikar ne mudi.«
Neprecenljiva prednost arhivskih vin je tako tudi ta, da nas prisili, da si za njegovo uživanje vzamemo čas – vse od trenutka, ko ga prinesemo iz temne kleti, kjer je počivalo vrsto let, do trenutka, v katerem mu omogočimo, da zadiha, pa vse do zadnjega koraka, ki predstavlja vrhunec pokušnje: ko ga v primernem kozarcu zavrtimo, povohamo in počasi z vznemirjenjem prvič približamo k ustom.
Kje hranimo arhivsko vino?
Posebno vino zahteva posebno shranjevanje. V tem primeru sta najpomembnejši temperatura in vlaga. Optimalna temperatura je med 12 in 15 °C, vlažnost zraka pa ne sme biti manjša od 50 odstotkov, če ne želimo, da se zamaški posušijo.
Če doma nimate primernega prostora, lahko za shranjevanje uporabite vinsko hladilno omaro, če boste izbrali shrambo, pa upoštevajte najpomembnejši pogoj: temperatura se ne sme nenehno spreminjati in naj ne preseže 20 °C. Tudi na svetlobo bodite pozorni in jo čim bolj omejite. Dodatno steklenice hranite v ležečem položaju, da bo zamašek ostal navlažen.
Katere kozarce uporabljamo za arhivsko vino?
Za arhivska vina uporabimo kozarce z največjim volumnom, ki so na vrhu malce zoženi, da se lahko vonjave združijo. Kozarci so navadno v obliki presekanega jabolka.
Kdaj postreči arhivsko vino?
Arhivska vina so vina za posebne priložnosti, ki pa ne nastopijo nujno samo enkrat na nekaj let ali samo nekajkrat v življenju. Ko priložnost zahteva, si dovolite uživati v vsem, s čimer vas lahko razvaja samo arhivsko vino. Za vse ostale priložnosti pa izberite kakovostno tradicionalno belo vino, vse bolj priljubljen rosé ali prav tako posebno macerirano vino. Predvsem pa si za kozarec izbrane kapljice vzemite čas – na zdravje!