Penina Barbara spada v osnovno linijo Isteničevih penin.Največkrat je polsuha ali suha, pridelana iz sort laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca. Na kvasovkah zori najmanj 18 mesecev.
Rumene barve z zelenkastimi odtenki. Iskrenje čisto, dolgotrajno. Na nosu bogato, vabljivo. Vonj belega cvetja in zrelega sadja se prepleta z zaznavami klorofila in vanilje. Okus potrjuje cvetico, mineralen,bogatega pookusa. Široko vino izredne elegance, popolnoma uravnoteženo.
Sortni sestav: 72% chardonnay, 28% modri pinotPolne in sijoče slamnato-rumene barve. Mehurčki so drobni, gosti in dolgotrajni. Izrazitega, nežnega in kompleksnega vonja, posebej po belem cvetju in dišavnicah (pelin, lovor). Rezkega, suhega okusa, izjemno eleganna z aristokratskim pookusom s pridihom marmelad in kadila. Krepkega značaja, vendar svilnatogladka.
Proizvaja se v omejeni količini in je izraz čistega, naravnega in čutnega izdelka Demi-Sec; popolnoma v skladu s filozofijo vinarstva, ki stoji za njenim ustvarjanjem. Ta mehki cuvee je pridelan iz grozdja chardonnay.Cuvée z belo, dolgo obstojno peno, finimi mehurčki in globoko slamnato barvo, ki se s časom meji na zlato. Šopek je elegantno sladek: med, stroki vanilije, kandirani citrusi in cvetje. Občutek v ustih je poln, kremast, gladek in uravnotežen s sladko svežino.
Sortni sestav: 50% Chardonnay, 50% Pinot NoirRumenkasto-zlate barve s finimi mehurčki. Vonj ima po hruški, jabolkih, svežem kruhu in medu. Odlikuje ga zelo kompleksen in dolg pookus.
Slamnato rumene barve. Drobni mehurčki. Aroma je čista in sadna, z izrazitim značajem citrusov in ozadjem cvetličnih not. V ustih je vino pristno, suho in hkrati sadno, z dolgim pookusom.Nagrade:- Gold Medal – Concours Mondial Bruxelles- Commended – Decanter- Gold Medal – Asia Wine Trophy- Double Gold Medal – WSWA Wine & Spirits Wholesalers America- Gold Medal – The Fifty Best Wines- 90 Points – La Semana Vitivinícola
Vino je na drožnih ostankih v kleti Ayale počivalo šest let. V tem času so se razvile neverjetno zapletene in intenzivne lastnosti na nosu in nebu.Svetle in svetleče barve z drobnimi, obstojnimi mehurčki. Nos je prefinjen z okusi rumene slive in bele breskve, ki jih dopolnjujejo kančki mandlja.
Brut Majeur odlično predstavlja AYALO. Chardonnay razkriva vso svojo čistost in eleganco, ki sta jo lepo zaokrožila modri pinot in meuniers.Čist duh je izražen z vinifikacijo v kadi iz nerjavečega jekla, ki zagotavlja spoštovanje primarnih arom. Podaljšano triletno staranje v kleteh pa daje končni dotik temu cuvéeju, kjer ravnotežje in natančnost sobivata s finostjo in eleganco.
Brut Majeur odlično predstavlja AYALO. Chardonnay razkriva vso svojo čistost in eleganco, ki sta jo lepo zaokrožila modri pinot in meuniers.Čist duh je izražen z vinifikacijo v kadi iz nerjavečega jekla, ki zagotavlja spoštovanje primarnih arom. Podaljšano triletno staranje v kleteh pa daje končni dotik temu cuvéeju, kjer ravnotežje in natančnost sobivata s finostjo in eleganco.
Brut Majeur odlično predstavlja AYALO. Chardonnay razkriva vso svojo čistost in eleganco, ki sta jo lepo zaokrožila modri pinot in meuniers.Čist duh je izražen z vinifikacijo v kadi iz nerjavečega jekla, ki zagotavlja spoštovanje primarnih arom. Podaljšano triletno staranje v kleteh pa daje končni dotik temu cuvéeju, kjer ravnotežje in natančnost sobivata s finostjo in eleganco.
Po skoraj 4 letih staranja v kleteh cuvée Brut Nature razkrije elegantno kompleksnost. Avtoliza je namenoma podaljšana, da se bolje pokaže izjemna kakovost grozdja, ki izvira iz najboljših crujev iz šampanje.Mešanica povezuje chardonnay, nato nekaj modrega pinota in manjšo količino Meunierja, ki ju dopolnjuje s finostjo, v čistem in uravnoteženem duhu.
Rosé Majeur je sladka poslastica s subtilnim odmerkom. Nežne note izhajajo iz rdečega vina, dodanega v majhni količini. To vino je izdelano izključno iz modrega pinota iz Aÿ, Grand cru, za katerega je značilna legendarna velikodušnost sadja, ki poudarja čudovito svežino in eleganco odlične mešanice rožic.
V začetku dvajsetega stoletja je vzcvetelo gibanje Art Nouveau, ki je iskalo navdih v linijah in gibanju narave in skušalo z lepoto in poetiko obarvati vsakodnevno življenje. Te vrednote so odmevale tudi v hiši Perrier-Jouët. Eden od pionirjev gibanja Art Nouveau, umetnik Emile Gallé, je v letu 1902 ustvaril slavno anemono v zlatu, ki je nato krasila tudi prvo steklenico Perrier-Jouët Belle Epoque vintage v letu 1964.S tem sta se vino in umetnost združila v eno, tej tradiciji pa pri vinski hiši sledijo še danes. Vsaka steklenica te elegantne in plemenite, zračne in sveže penine tako spremeni srečanje s šampanjcem v pravo umetniško doživetje.Cuveé Belle Epoque odraža letne čase, v katerih nastaja. Vse se začne z mrzlo, suho zimo, ki ji sledita mila pomlad in toplo poletje. Z okusi nežnih citrusov, bele breskve, hruške, grenivke in svežih poletnih cvetlic je ta šampanjec pravi izbor za najbolj dragocene trenutke.
V začetku dvajsetega stoletja je vzcvetelo gibanje Art Nouveau, ki je iskalo navdih v linijah in gibanju narave in skušalo z lepoto in poetiko obarvati vsakodnevno življenje. Te vrednote so odmevale tudi v hiši Perrier-Jouët. Eden od pionirjev gibanja Art Nouveau, umetnik Emile Gallé, je v letu 1902 ustvaril slavno anemono v zlatu, ki je nato krasila tudi prvo steklenico Perrier-Jouët Belle Epoque vintage v letu 1964.S tem sta se vino in umetnost združila v eno, tej tradiciji pa pri vinski hiši sledijo še danes. Vsaka steklenica te elegantne in plemenite, zračne in sveže penine tako spremeni srečanje s šampanjcem v pravo umetniško doživetje.Cuveé Belle Epoque odraža letne čase, v katerih nastaja. Vse se začne z mrzlo, suho zimo, ki ji sledita mila pomlad in toplo poletje. Z okusi nežnih citrusov, bele breskve, hruške, grenivke in svežih poletnih cvetlic je ta šampanjec pravi izbor za najbolj dragocene trenutke.
Prvič je bil ustvarjen leta 1978, izdelan pa je le v izjemnih letih in v izjemno omejenih količinah. V vseh letih ostaja zvest svojemu svobodnemu duhu. Perrier-Jouët Belle Époque Rosé je izvrsten šampanjec, subtilen in nežen.
Cuvée Elisabeth je izraz najboljšega modrega pinota in chardonnay terroirja. Ponuja edinstveno in čutno izkušnjo, plod več kot desetletja potrpežljivosti.VIDEZ: Videz je sijoč, z mehkimi bakrenimi bleščicami in trajnim lososovo rožnatim odtenkom.AROMA: Osvežujoča čutna izkušnja lupine citrusov in želeja iz rdečih jagod. Z izvrstnim občutkom bogate in kompleksne aromatične velikodušnosti (jagode Plougastel in Mara des Bois, pêche de vigne). Lepe, prefinjene in zrele note, ki izpostavljajo dišave sladkih začimb in divje maline.OBROP: Odmerjena moč, ki je nežna in očarljiva hkrati, s harmoničnim zorenjem okusov (mandarina, pomaranča in jabolčna torta Reinette). Značaj v ustih je obsežen in poln, kar razkriva kredast rob in obstojen zaključek lupine citrusov ter rdečega in belega ribeza.DEGUSTACIJA: To odlično in visoko rafinirano vino predstavlja svojo osebnost s čudovito nežnostjo teksture in okusa. Aromatičen in mineralen. Pripoorčamo serviranje pri: 11-12°CVsebuje sulfite.
Preden dovolimo, da nas objame in preplavi prestižno morje mehurčkov, najprej razčistimo zelo pomembno dejstvo: šampanjci so samo peneča se vina iz francoske pokrajine Šampanje, peneča vina, pridelana v Sloveniji pa se imenujejo penine.
In penine so … za razvajanje. Za posebne goste, posebne dogodke, posebne trenutke. Edinstvene romantične večerje, okrogle rojstne dneve ali praznovanje sklenitve dolgo pričakovanega posla. No, ali pa preprosto za nedeljsko kosilo, ki prav zaradi prave penine postane nekaj več kot čisto običajen obrok.
In preden nadaljujemo, mimogrede še tole: ste vedeli, da je šampanjec nastal po naključju, ko je pritisk v steklenici povzročil, da so steklenice eksplodirale? Takrat so takšno vino poimenovali »hudičevo vino« (le vin du diable), saj so mehurčki veljali za napako. Ampak kakšna čudovita napaka, kajne?
Če imate radi nekaj res posebnega …
Poznate penine, pridelane po metodi pét-nat (francosko: petillant-naturelle)? Gre za metodo, pri kateri se mošt proti koncu alkoholne fermentacije, ko vsebuje še približno 15 gramov nepovretega sladkorja, zapre v steklenice. Takšna metoda omogoči zadržanje ogljikovega dioksida (mehurčkov) v steklenici. Pri pét-natu gre torej za naravno peneče vino, ki ga napolnimo v steklenice, še preden se konča prvo vrenje. Tako omogočimo tvorjenje mehurčkov iz naravnih sladkorjev, ki so prisotni v grozdju.
Zakaj so pét-nati tako priljubljeni? Ker ne vsebujejo žvepla. Gre za nežna, iskriva in zelo sadna peneča vina, ki so izjemen odraz svojega terroirja. Popoln primerek je recimo Štokina penina Pet - Nat Rose. Temu mi pravimo posebna penina!
Pogosta vprašanja
Kako izbrati pravo penino?
Po sladkorni stopnji oziroma koncentraciji reducirajočih sladkorjev penine delimo na popolnoma suhe (brut nature), izredno suhe (extra brut), zelo suhe (brut), suhe (extra sec), polsuhe (sec), polsladke (demi sec) in sladke (doux). Za razliko od tradicionalnega vina, pri katerem smo ob osnovnih kategorijah pozorni tudi na letnik, pa se je pri penini bolj smiselno osredotočiti na stopnjo sladkorja in sorto.
In katere sorte grozdja lahko uporabimo za pridelavo penine? Za penino so primerne različne – vse od chardonnayja do modrega, sivega in belega pinota, ki so najpogostejše sorte penine, pridelane v Sloveniji.
S čim postreči penino?
Najpogosteje penino postrežemo kot aperitiv ali spremljavo k sladici. Kadar se odločimo za postrežbo kot aperitiv, se priporočajo mlajše, bolj sveže in suhe penine. Pri sladici pa imamo na voljo več možnosti: od blagih belih sladkih penin (dobra izbira je rumeni muškat) do bogatejše rdeče sladke penine (refošk).
Zaradi lastnosti suhih penin ne preseneča, da so te pogosto bolj priljubljene. Primerne so za postrežbo z mastno, slano in ocvrto hrano, pa tudi nežnejše jedi, kot so škampi in ostrige. Pri kompleksnih jedeh izberemo srednje sladke penine, pri sladicah in zorjenih sirih pa lahko nalijemo slajše peneče vino.
Penino in šampanjec pijemo iz posebnih kozarcev, s kozarci pa pri nazdravljanju ne trkamo!
Ali lahko peneča se vina in šampanjce staramo (zorimo)?
Večino penečih se vin in šampanjcev je najbolje spiti v enem letu, ko pridejo na trg. Le redki cuveéji so zmožni z zorenjem pridobiti resnično kompleksne okuse in arome. Najboljši letniški šampanjci in posebne polnitve lahko sicer zorijo tudi desetletja, vendar je njihova cena temu primerno višja.
Kako hranimo peneča se vina in šampanjce?
Vina z mehurčki so bolj občutljiva na temperaturo in svetlobo kot mirna vina, a jih lahko brez težav hranite v temnem prostoru pri temperaturah od 12 do 18 °C. Za daljše hranjenje je priporočljiva temperatura med 9 in 11 °C.
Kako ohladimo penino ali šampanjec?
Najbolje je steklenico čez noč postaviti v hladilnik. Idealna temperatura vina za serviranje je od 5 do 7 °C. Če vas presenetijo gostje, je vino najlažje in najhitreje ohladiti v vedru z vodo ali posodi z ledom. Ohladiti je treba celo steklenico – tudi grlo!
Kako odpremo penino ali šampanjec?
Previdno! Pritisk v steklenici je najmanj 3,5 atmosfere, zato lahko nenadzorovan zamašek koga poškoduje. Od trenutka, ko odstranite varnostno žico, ki varuje zamašek, z njega ne smete odmakniti roke. Zamašek čvrsto držite in pri odpiranju vrtite steklenico. Ko začutite, da bo zamašek izvrglo, ga z roko zadržite in ujemite plin iz steklenice, da ta uide s tihim izdihom – ne s pokom!