Opečnato-rjave barve z jantarnimi in oranžnimi odtenki. Na nosu bogato, spominja na suho sadje,zlasti fige, lešnike, orehe, pomarančno marmelado, tangerske mandarine, začimbe (cimet, curry). V ustih mehko, radodarno, polno, spominja na pražene lešnike, z dolgim, sladkim pookusom.Kot samostojno vino je odličen aperitiv, lepo sedruži s hladnim ali toplim fois gras-jem, čebulno marmelado na toplem popečenem kruhu, trdimi siri(parmezan, gruyere, comté), katalonsko kremo, sladicami z oreški.
Globok črn rubin s širokim rdečim obročem, ki se ravno na robu obrne na opečnato.Velik in zapeljiv vonj črnega ribeza in češnje.Gosto, bujno črno sadje, obloženo s temno čokolado, sladkorjem in praženo kavo.
Intenzivna, temno rdeča barva. Živahna in kompleksna aroma s poudarjenimi primarnimi aromami, kot so češnja, robidnica, sliva in malina. Bogata aroma se nadaljuje s polnim telesom, eleganco in dolgim, intenzivnim zaključkom.Prileže se raci, sadnim sladicam in sirom.
Porto Tawny je zrel in saden Port s kompleksnim in občutljivim značajem.Prva aroma daje vtis vzgona in se razvije v veliko gladkost, pridobljeno z zorenjem v lesu.V ustih je zaradi staranja lahko, toplo in zelo mehko. Je zrel in saden Port s kompleksnim in občutljivim značajem.Njegov zaključek je popolnoma uravnotežen, kar daje okusu nekaj nežnosti.
Porto Tawny 10 je mešanica s povprečno starostjo 10 let. Njegovo telo in bogat okus nas popeljeta do kraja, kjer je nastal - Quinta de Ervamoira.Aroma marelice, rdeče slive, fig in sira.
Porto Tawny RP 20 je narejen iz izbora več parcel iz enega najstarejših vinogradov v regiji Douro, Quinta do Bom Retiro.Aroma marelice, mandljev, orehov in kakava s pridihom popečene karamele in začimb, kot je cimet.
Vino, zorjeno v kleti, je rezultat harmonije med različnimi vinskimi sortami. Aroma zrelosti in staranja. Občutek suhega sadja z orehi, mandlji in popečeno karamelo.Postrezite ga na koncu obroka, s kavo ali dobro cigaro.
Rubinasto-rdeče barve s škrlatnimi odtenki. Sadne note spominjajo na zrele robidnice in borovnice,klinčke, suhe liste tobaka. Polnega telesa, radodarnega okusa, sadno s krepkimi tanini, dolg in močan zaton. Zelo kompleksno, spominja na bezeg, zeleno papriko in poper. Okus je svež in sočen, vino je lepozaokroženo, zmerno aromatično in z dolgim zatonom. Mladi vintage gre dobro k divjačini, tudi pernati, sirom s plemenito plesnijo,sladicam s čokolado, kavo, orehi, cimetom, karamelom. Več kot 20 let star lahko spremlja tudi bolj nežnejedi, celo ribje, in številne avtorske recepte (bakala v bešamelu, jerebica z grozdjem, fazan s fois gras-jem).Vintage porto je odličen v starosti do sedmih let, med sedmim in desetim letom gre skozipreobrazbo, ponovno je dober po10ih letih.
Giusti vermut je alkoholizirano vino iz izbranih rdečih in belih vin ter. Aromatiziran je s skoraj dvajestimi različnimi začimbami in zelišči, kot so timijan, rožmarin, sivka, črni poper, majaron, muškatni orešček in vanilija ter sladkan s kuhanim grozdnim moštom.Poseben okus mu daje počasno staranje v starih barikih balzamičnega kisa družine Giusti, najstarejšega proizvajalca balzamičnega kisa iz Modene.Ponudite ga samostojno, kot aperitiv ali z njim ustvarite najboljše koktajle.
Porto ali portovec je vino, ki zahteva izbran, prefinjen okus, posebno priložnost in pravo družbo. Po besedah Jožeta Koželja, vodje Hiše dobrih vin, bi Slovenci, če bi samo enkrat okusili enkratno kombinacijo porta tawny in orehove potice, kupili najmanj dve steklenici na leto – eno za božič in drugo za veliko noč. Mi pa temu po pokušanju portovca dodamo, da bi kupili vsaj še eno za praznovanje rojstnega dne!
Ramos Pinto – dragulj Doura
Porto oziroma portovec je sladko alkoholizirano vino, pridelano iz grozdja, ki raste v zgornjem delu vinorodnega območja Douro na Portugalskem. Alkoholizirano vino je zato, ker mu – podobno kot šeriju – dodajajo alkohol. Čeprav poznamo tudi bele porte, jih je večina vijoličaste, rubinaste ali opečnato rjave barve. Zakaj toliko barv? Ker je barva odvisna od tega, kako dolgo je vino zorelo.
Najbolj znan porto je morda prav porto Ramos Pinto iz regije Douro na Portugalskem, od koder porto tudi izvira. Omenjen porto tawny je pri nas izjemno priljubljena izbira. Preverite, ali vam ustreza Porto Tawny RP 20 Gift Box sijoče barve, z rumeno haljo (ki pomeni napredno stopnjo zrelosti). Gre za pristno barvo vina, starega 20 let, s toplo rdečo barvo in rahlim oranžnim tonom na dnu kozarca.
Ali pa je morda za vas bolj primeren Porto Ruby? Sladko vino živo temnordeče barve z intenzivnimi aromami češnje, robidnice, maline in z dolgim, intenzivnim pookusom. Če boste izbrali Ruby porto, ki zori v velikih lesenih ali betonskih sodih, boste izbrali izrazito sveže in sadno vino, ki se bo podalo k lažjim, a še vedno dovolj sladkim sladicam.
Vas čaka posebna priložnost?
Priporočamo vam kategorijo portovca, imenovano vintage. Zanjo so značilna vina izjemnih letnikov, stekleničena po dveh letih zorenja v lesu z dolgim, stoletnim življenjem v steklenici. In eden njenih najboljših predstavnikov pri nas je Porto Vintage 2003 Savedra. Portovec rubinasto-rdeče barve s škrlatnimi odtenki, katerega sadne note spominjajo na zrele robidnice in borovnice, klinčke in suhe liste tobaka, je polnega telesa in radodarnega okusa s krepkimi tanini.
Pogosta vprašanja
Kako in s čim porto postreči
Tawny portov, ki se ponašajo z dobo zorenja 10, 20 ali celo 40 let, ni treba dekantirati, saj se v njih ne nabira usedlina. Najbolje jih je spiti čim bliže datumu stekleničenja, ki ga običajno najdete na etiketi. V nasprotju z drugimi porti, ki jih je dobro postreči pri sobni temperaturi, so porti tawny najboljši rahlo ohlajeni.
Porto, portovec ali portsko vino je eno izmed tako imenovanih okrepljenih vin (fortified wines), med katera spada tudi šeri. Večinoma gre za rdeče sladko vino, čeprav obstaja tudi kot belo in suho, katerega alkoholna stopnja znaša približno 20 %.
Prav zaradi slednjega gre za vino, ki se pije ob izbranih priložnostih, v majhnih količinah. Zaradi močne sladkosti se lahko kombinira s sladicami, pogosto pa se postreže tudi samostojno. Portovec in šeri se odlično ujameta s temno čokolado, sam portovec pa tudi s siri s plemenito plesnijo, ki v kombinaciji s kakovostno kapljico postanejo še žlahtnejši.
Kaj je navada Pass the Port?
Ste že slišali staro pivsko tradicijo Pass the Port, ki izvira iz britanske mornarske navade pitja porta? Če niste, vam zaupamo, da je videti tako: vintage port, ki je vedno sveže oprt, se najprej pretoči v dekanter, nato pa si ga gostje za mizo podajajo. Ti pri tem dekanterja ne smejo odložiti, dokler ni prazen.