A+ rdeče je zvrst merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca. Izbrano grozdje najboljših leg Goriških Brd in omejeno število steklenic pričata o njegovi edinstvenosti. Eleganca vina A+ rdeče je rezultat tenkočutnega spremljanja narave in skrbnega donegovanja v hrastovih sodih, v katerih je zorelo 28 mesecev.Temno rubin rdeče barve, z vijoličnim odtenkom in granatnim robom. Aroma po zrelih kandiranih pomarančah, višnjevi in slivovi marmeladi, zeliščni značaj poprove mete, črnega popra ter mediteranskih začimb. Zaključuje se z aromo vanilije, kakava, črne čokolade in zapečeno skorjo črnega kruha. Poln, močen, gladek, topel, sladkast in uravnotežen okus. Dolg, plemenit z žametnim zatonom.
Rdeče Amfora predstavlja skok na naslednjo stopnico med našimi rdečimi vini. Cabernet sauvignon (50%) poskrbi za taničnost, čvrstost, merlot (50%) mu daje mehkobo, sočnost. Po 15 mesecih zorenja v barikih (tretjina je novih), zori še 12 mesecev v amforah, kjer dozori in se zaokroži.
Je izjemno vino, ki se odlično poda k bogatim jedem, kot so pečenka, divjačina, goveji steak ali zreli siri. Njegova kompleksnost in moč ga tudi naredijo odličnega kandidata za daljše staranje v steklenici, kar bo še izboljšalo njegove aromatične profile.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog. Vsebuje sulfit.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Zadnji Angel Rezerva 3 je bil neletniški cuvee, pridelan iz letnikov 2006, 2007 in 2009. Njegov naslednik pa je Angel Rdeče Rezerva 2020. Glavnina vina je merlot iz vinograda Šmihel Livišče, ki ga dopolnjuje le 5 % cabernet sauvignona iz vinograda Loke Koladovca. Angel Rezerva 2020 je po treh tednih maceracije zorel 27 mesecev v izbranih hrastovih sodih. Ustekleničen je bil brez filtracije in brez čiščenja v času padajočih luninih lokov.
Barva je globlja rubinasta. Cvetica je srednje poudarjena, nekoliko dozorela, s peščico mladostnih not. Najti je maline, kanček čokolade, sladič, nekaj podrasti. V ustih je vino suho, tekstura je lepo maslena, taninov je manj, kislin pa obilo.Barbera je doma v Piemontu v Italiji, na Vipavsko je prišla v 60-tih letih in postala »vipavska posebnost«. Ima izrazito saden značaj, malo taninov in nekoliko višje kisline in alkohol. Zahteva odlično, sončno lego in majhno obremenitev po trsu, le tako lahko pridelamo pravo Barbero z vonjem po višnji, ribezu in gozdnih sadežih. Okus je svež, živahen in bogat, v ozadju zaznavamo suhe slive in marmeladne note. Zaradi majhne vsebnosti taninov in izrazito sadnostjo je odlična tudi, če zori le krajši čas v inox posodah, zaradi višjega alkohola in ekstrakta pa se lepo razvija tudi s staranjem v hrastovih sodih.
Vino je granatno rdeče barve in gosto.Vonj je intenziven, zelo fin in bogat. Zaznamo vonj po prezrelem rdečem sadju in jagodičevju (višnja, robidnica, borovnica, suhe slive, suha figa, rozine, marmelada ). V okusu je vino suho, toplo in mehko, dokaj sveže, tanično in okusno, uravnovešeno, intenzivno, elegantno in zelo obstojno, harmonično, krepko in dozorelo.Vino je dozorelo in primerno za uživanje, vendar bo z leti pridobivalo na harmoničnosti in pitnosti, svoj vrhunec bo verjetno doseglo ob starosti 10 let.
Intenzivno vijolično rdeče barve. Šopek je saden z lahkimi pikantnimi notami. V ustih je vino eterično z notami ribeza, vijolice, češnje in pridihom vanilije s trajnim koncem.
Srednje globoke rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Cvetica je umirjena, napoveduje lepo dozorelost. Najdemo temno rdeče sadeže, črne češnje, višnje, note zorenja v lesu v smeri kave. Suho v ustih, zmernih taninov. Z lepim sadnim nabojem v ustih.
Barva je rubinasto rdeča z vijoličnimi odtenki, izredno globoka. Vonj je zelo intenziven in fin. Ob segrevanju se nam vino počasi odpira. Prepletajo se kompleksne arome po zrelih robidnicah, borovnicah, temnih gozdnih sadežih, podrasti, mediteranskih dišavnicah in usnju. Elegantno vino polnega telesa ima bogat, poln okus, z dolgim pookusom in izrazito svežino.Ročna trgatev biodinamično pridelanega grozdja, s selekcijo grozdov v vinogradu. Dolga maceracija in spontana fermentacija z lastnimi kvasovkami. Spontan biološki razkis. Vino zori leto in pol na drožeh v tradicionalnem velikem hrastovem sodu. Stekleničeno je brez filtracije in z minimalnim dodatkom žvepla.
Rubinasto rdeča barva z oranžnimi niansami. Aroma je intenzivna, prevladujejo sadne note češnje in slive. V ozadju je zaznati tobak, čokolado in kakav. V ustih je vino suho, bogato in harmonično, z mehkimi tanini. Kompleksen pookus se zaključi z izrazito dolgim pookusom.
Ta Barolo prikazuje vrhunski in kompleksen šopek, z notami vijolice, češnje, sladkega korenčka, cedre in tobaka. Vino ima polno telo, super rafinirane tanine in dirljivo kislost.V ustih se čuti vrhunska struktura, ravnotežje in nevrjetna finost.
Tudi vi ob omembi rdečega vina najprej pomislite na čudovito zaobljen kozarec, note češnje in cabernet sauvignon ravno prave temperature?
Naj gre za Pinot Noir Estate z 10–12 dnevno maceracijo, staran 14 mesecev v francoskih sodih Louis Latour barrique, ali priljubljeno Kristančičevo Medano svetlo škrlatne barve – rdeče vino ob svojih zdravilnih lastnostih večeru prinese tudi pridih elegance, dobro mero razvajanja in kanček prestiža.
Najbolj priljubljene sorte rdečega vina
Med najbolj priljubljene sorte rdečega vina spadajo cabernet sauvignon, merlot in shiraz. Cabernet sauvignon, ki je zagotovo najbolj znano rdeče vino na sveto, nastane s križanjem cabernet franca in sauvignona. Izvira iz Francije, gre pa za suho vino skladnega okusa, ki se običajno postreže s temnim mesom.
Merlot spada med najdražja rdeča vina in prav tako izvira iz Francije. Shiraz pa je vino Bližnjega vzhoda. Zaradi blagih podnebnih razmer in visokih temperatur grozdje dozori dokaj zgodaj in je modro-črne barve.
Rdeče vino svojo značilno rdečo barvo med drugim dobi od lupin in pešk grozda. Ali je barva temno rdeča ali svetlejša, je odvisno tudi od starosti vina in kemične sestave. Načeloma velja, da so mlajša vina temnejše barve od starejših vin. Mlajša rdeča vina tako lahko prepoznamo po češnjevi barvi; za zelo stara vina pa so značilne toplo opečnate barve. Kakšna je barva, je, kot že omenjeno, odvisno tudi od tega, v katerem kraju in v kakšnem podnebju je vino pridelano.
Rdeča vina dekantirajmo
Dekantiranje je postopek, pri katerem vino iz steklenice pretočimo v posodo za dekantiranje (dekanter). To naredimo, da pri starejšem vinu odstranimo usedlino, ki ostane v steklenici, ali vino prezračimo (ga obogatimo s kisikom). Aromatika takšnega vina je neprimerljivo bogatejša od aromatike nedekantiranega vina.
In kako pravilno dekantiramo? Ko vsebino steklenice pretočimo v dekanter, ga nekajkrat zavrtimo. Dlje ko čakamo, bolj se bodo sprostile arome. Vino v dekanterju pustimo od pet minut do nekaj ur (trajanje je odvisno od načina pridelave vina).
Pogosta vprašanja
Kako shranjujemo rdeča vina?
Rdeče vino praviloma shranjujemo v hladnih in temnih kleteh, saj takšni pogoji omogočajo kar najboljše zorenje vina. Steklenice z zamaški skladiščimo leže, z navojem pa lahko tudi pokončno. Odprte steklenice vedno hranite v hladilniku največ pet dni, pri tem pa uporabite tudi zapirač, ki prepreči predčasno okisanje žlahtne kapljice.
H kateri hrani se poda rdeče vino?
Da se rdeče vino dobro ujema s temnim mesom, najbrž že veste. Pa veste tudi, da se dobro dopolnjuje s sirom? Osnovno pravilo je, da moramo intenzivnost vina uskladiti z intenzivnostjo okusa sira. Močnejša vina se tako posledično najbolje ujemajo s staranimi siri. Poskusite recimo povezati parmezan in cabernet sauvignon. Maščoba sira in tanini v vinu bodo ustvarili harmonijo, ki je ne boste zlahka pozabili.
Modra frankinja z višjo stopnjo kislosti, kot je Modra frankinja MAČKOVCI, se dobro ujema z govedino, pa tudi recimo svinjskim golažem. Vino je močne rubinaste barve, ima izredno sortno aromo. Prevladujejo arome po jagodičevju, črnemu popru, lesu, čokoladi.
Če boste izbrali kos govedine z več maščobe, recimo T-bone zrezek, izberite vino polnega telesa z veliko tanini, kot je recimo cabernet sauvignon, saj bodo slednji nevtralizirali maščobe v mesu. Jagnjetino povežite z rdečim vinom srednjega telesa ali močnejša z manj tanini.
In ne pozabite: pri usklajevanju mesa z rdečim vinom se bolj kot na meso osredotočite na omako!
Kakšne kozarce izbrati za rdeče vino?
Rdeče vino se toči v širše kozarce z večjimi odprtinami, da lahko v njih natočena pijača zadiha, kot pravijo strokovnjaki. Arome se tako hitreje razvijajo, okus vina pa postane še bogatejši. Kozarci za rdeče vino imajo širši sredinski del, večji in daljši pecelj ter širšo odprtino, ki ustvari bogatejšo aromo.
Praviloma se rdeča vina, ki potrebujejo več let zorenja, preden pridejo na našo mizo, najbolj izkažejo v velikih kozarcih volumna 6 dl in več.
Zdaj, ko veste, katere kozarce uporabiti in kako vino skladiščiti, potrebujete samo še najpomembnejše: kakovostno rdeče vino. In če nad čem, se ne morete pritoževati nad ponudbo – izberite francosko, čilsko, italijansko ali primorsko. Kar pogumno – težko boste zgrešili.