Bledo rožnate barve. Njegova cvetica odraža značilnosti jagode, kar je značilno za sorto Bobal. Vino je po okusu živahno sadno, z osvežujočo kislino. V pookusu se zadržujejo jagode.Nagrade: Mundus Vini (Nemčija)La Guia Vitivinicola (Španija) 93 točk
Etna je izjemno mesto za vinarstvo. Odlikujejo jo edinstvene lastnosti. Kompleksna mikroklima, vulkanska tla na nadmorski višini 650 – 700 m so izjemno rodovitna, temperaturne razlike med dnevom in nočjo pa neverjetne. Torre Mora je posestvo, ki se nahaja na Etni in je v lasti družine Piccini. Njihova filozofija na območju Torre Moro je »eno grozdje, en teritorij«. Navdihuje jih popolno ujemanje med avtohtono sorto Nerello Mascalese in Etno. S strastjo ustvarjajo vina, ki z vsakim požirkom pripovedujejo zgodbo o lokalnem grozdju, ki uspeva na pobočju aktivnega vulkana.
To vino je izbor najmanjših jagod, ki zorijo na naših najtoplejših legah. Vino ima močnoteksturo in visoko koncentracijo sladkega ekstrakta.Vino je nežne rožnate barve. Cvetica je srednje poudarjena, prefinjena. Poleg sadnih not (malina) najdemo tudi cvetne. Suho vino višjih kislin in srednjega telesa z lepo sadno aromo, ki je dokaj pestra. Z daljšim pookusom. Prav lep rose.
Nežno, tekoče in okusno.Vinogradi/lega: Vina Marqués de Murrieta pridelujejo samo iz lastnega grozdja iz njegovih 300 hektarjev velikih vinogradov (Finca Ygay), v podregiji Rioja v Alti Rioja.Trgatev: ročna, 13. oktober 2018Vinifikacija: fermantacija poteka pri kontrolirani temperaturi 10 °C, v velikih posodah iz nerjavečega jeklaZorenje, donegovanje vina: po fermentaciji je vino v stiku s kvasovkami še nadaljnjih 40 dni
Pridelan iz sorte modra frankinja. Pri stiskanju uporabimo samo samotok brez maceracije. Po alkoholni fermentaciji vino odleži nekaj tednov na finih usedlinah kvasovk, nakar ga stekleničimo in je vedno prvo vino v ponudbi tekočega letnika. Vino je živahne rožnate barve, aroma je intenzivna, sadna. Svežina je uravnotežena z zaokroženim, elegantnim, sadnim in dolgotrajnim pookusom. Svež, iskriv in zapeljiv je zelo primeren za vroče poletne dni v dobri družbi.
Colnar Rosé je sestavljen iz 50% Modre frankinje in 50% Modrega pinota. Kratka hladna maceracija mu da prelepo lososovo barvo, podaljšana fermentacija pa ohrani sadnost, visoko aromatiko in dolg pookus. V kozarcu lahko zaznate arome maline, citrusov in jasmina. Zelo dobro se poda v kombinaciji s škampi, jastogom, sušijem ali jagodam. Leta 2019 smo na mednarodnem ocenjevanju vin Decanter v Londonu za Rosé prejeli 96 točk (od 100) in se s tem uvrstili med 5 najvišje ocenjenih rose vin na svetu.
Barva je češnjevo rdeča, iskriva. Vonj je zelo intenziven in fin. Prepoznamo arome po prezrelih jagodah, češnjah in črnem ribezu. Vino, ki ga odlikujejo prijetna sadnost, svežina in mehkoba, je primerno tako za aperitiv kot za spremljavo zelenjavnim, ribjim ali mesnim jedem.Ročna trgatev biodinamično pridelanega grozdja. Kratka maceracija grozdne drozge, blago stiskanje in dekantacija mošta. Spontana fermentacija z lastnimi kvasovkami in spontan biološki razkis. Šestmesečno zorenje vina v inoks cisternah in betonskih tulipanih na lastnih drožeh. Stekleničenje brez filtracije z minimalnim dodatkom žvepla.
Vino je svetlo rožnate barve z rahlimi čebulnimi odtenki ter nežnimi aromami po jagodah, češnji in nežnimi zaznavami cvetja... V ustih je vino prijetnega, polnega okusa z lepo svežino in lepim pookusom
Rose je srednje intenzivne lososove barve. Fini naravni mehurčki nas opozorijo na prefinjen Rose, kjer je željena svežina mladega roseja intenzivno zaznana.Čist, kot jutranja rosa. Nekoliko slajši. Najprej nas presenetijo čiste sadne arome malin, češenj in gozdnih jagod, v ozadju lahko zaznamo tudi nianse rumenega sadja.OKUS: Vino zaradi bogatega telesa, sadnosti in dotika mlade lune deluje v ustih zelo prijetno in harmonično. Opojno je kot mladost. V daljšem pookusu je prisotna fina svežina. Okus nepozaben, kot prva ljubezen.Grozdje Roseja zori na izbranih legah starejših vinogradov Cabernet Sauvignona. Po selekcionirani trgatvi je Rose Batič stisnjen po stari metodi. Nato fermentira z lastnimi kvasovkami v posodah iz nerjavečega jekla. Ostanek prefinjenih mehurčkov v vinu je odraz velike ljubezni, ki jo je vinar posvetil tej sorti in negovanju vina.
Na nos zaznamo arome rdečega sadja, jagode, maline in karamele. V ustih imamo podobno aromatično percepcijo. Vino je suho s prijetno svežino in polnostjo. Popolno poletno vino. Grozdje je bilo ročno potrgano v 15-kilogramske zaboje, razdrozgano in takoj sprešano. Vinifikacija je potekala pri 15–18 °C dva tedna v posodi iz nerjavečega jekla. Po nekaj mesecih zorenja na drožeh je bilo vino pretočeno, grobo filtrirano in stekleničeno v aprilu.
Nežne lososove barve s čebulnim odtenkom. Cvetica je izrazitejša, predvsem po limoni in limeti, grenivki s časom tudi suhe začimbe in jagode. Suho v ustih, višjih kislin, z obilico (za rosé) oljnate teksture, deluje dokaj polno, nikakor prepolno. Okus je izdatnejši. Dokaj redka kombinacije polnejša telesa, otipa in arom po agrumih.Izbrano grozdje, majhna obremenitev po trsu, optimalna zrelost grozdja, ročna trgatev, vinifikacija v cisternah iz nerjavnega jekla, hladna maceracija do 12 ur, fermentacija pri nizkih temperaturah, obstoj na drožeh za 8 mesecev. Polnitev avgusta, naprodaj novembra.Elegantna enoletna vina, katerih značilnost je sortnost, sadnost in svežina, a hkrati tudi polnost.
V vonju je vino živahno, saj zaznamo sveže cvetje, sveže in zrelo jagodičevje in vse skupaj je povezano v srednje intenzivno in prijetno sadnost, ki kliče po še. V okusu je vino prijetno sveže; sprva malo preseneti, vendar se hitro odpre sadnost telesa s prijetno harmonijo med svežino okusom in nežno sladkobnim pookusom.
Vino je nežno rdečkaste barve z oranžnimi odtenki. Na okusu prijetno elegantno, polno, z ravno pravšnjim ostankom neprevretih sladkorjev, ki izpostavijo njegov sadni značaj.Ob pravi eksploziji brusnic, malin, borovnic in jagod nas še vedno prisotna svežina spomni tudi na zrele drnulje in še poveča pitnost tega vina, ki nam prikliče v spomin petje škržatov v vročih poletnih popoldnevih.
Pridelano je iz rdeče sorte modra frankinja. Vino je nežne rubinaste barve z odtenki lososa. Cvetica je lepo odprta, sadna, pokaže nekoliko bolj izrazite note po malinah in jagodah. Ponuja nekaj ostanka sladkorja in prijetno harmonijo. V ustih je poln, bogat, z daljšim zaključkom.
Ne sodite prehitro, saj se v vsakem požirku razvije pester, prijetno intenziven okus, nekoliko slan, daleč od banalnosti in z veliko mero zadovoljstva. Ta rosé je odlična izbira za aperitiv, ki vas bo navdušil z živahnostjo vsake kapljice.
Svetlo roza barve, polno življenja in elegance. Zaznamo sveže arome malin, rdečih pomaranč, sivke, rožnatega popra.Svežina in živahnost okusa se združujeta z obstojnim in ekspresivnim zaključkom. Nežno, okusno vino.
Nežno, tekoče in okusno.Vinogradi/lega: Vina Marqués de Murrieta pridelujejo samo iz lastnega grozdja iz njegovih 300 hektarjev velikih vinogradov (Finca Ygay), v podregiji Rioja v Alti Rioja.Trgatev: ročna, 13. oktober 2018Vinifikacija: fermantacija poteka pri kontrolirani temperaturi 10 °C, v velikih posodah iz nerjavečega jeklaZorenje, donegovanje vina: po fermentaciji je vino v stiku s kvasovkami še nadaljnjih 40 dni
Družina Ott se s tem elegantnim in sončnim vinom pokloni veličastni vinorodni deželi Provansi.Suho, osvežujoče, rožnato vino je vsekakor čudovito. To vino svetlega okusa, a bledo obarvano, je polno hrustljave kisline z rahlimi pridihi rdečih jagod in citrusov.
Vino nežne rožnate barve, značilne za sodoben stil rose vin. Poudarjena sadna aroma, kjer se prepletajo note jagode, rdeče grenivke, češnje in granatnega jabolka. Okus je srednje poln in sočen. Sadne zaznave se prepletajo s skoraj neopaznimi notami lesa, ki prispevajo predvsem mineralen karakter. Zaton je gladek s prijetno koncentracijo.
Ko pomislimo na rosé, pomislimo na spomladanske popoldneve, ko nas na domači terasi razvajajo sončni žarki, in tople poletne večere ob morju, piknike, travo, ki žgečka podplate, in veliko smeha.
Rosé, poln sadnih okusov, arom in nežnosti, je bil ustvarjen za dobro vzdušje in lahkotnost, ki jo dobro ohlajen dvigne na povsem novo raven.
Rose in maceracija je nepogrešljiva kombinacija
Vsaj povprečen poznavalec vina danes že ve, da je grozdni sok vedno bele barve – tudi pri rdečem grozdju. Barva rdečega vina izvira namreč iz lupin grozdnih jagod, ko se te namakajo v lastnem soku. Postopek imenujemo maceracija.
Za rosé vino se uporabi rdeče grozdje, ki ostane v stiku s kožicami le nekaj ur, saj se tako prenese manj rdeče barve. Prav zato je barva rosé vina v največji meri odvisna od trajanja maceracije, a tudi od izbrane sorte. Barve segajo vse od lososove, nežno bakrene, čebulne, svetlo rožnate in celo do češnjevo rdeče. Slovenska rosé vina so recimo temnejša, včasih že skoraj rdeča, medtem ko so provansalska izredno svetla in nežna.
Prav zaradi trajanja maceracije se rosé vina ne ponašajo s tako krepkimi telesi kot rdeča. Zaradi svoje nežne barve in okusa sicer veljajo za “ženska vina”, vendar to še zdaleč ne pomeni, da jih ne obožujejo tudi številni moški, ki so navdušeni nad njegovim lahkim okusom.
Pogosta vprašanja
Kakšni hrani se podajo rosé vina?
Oziroma boljše vprašanje: k čemu se ne? Saj poznate tisto šaljivo trditev, da rosé postrežeš s hrano takrat, ko ne veš, ali bi izbral belo ali rdeče vino, kajne?
A šalo na stran. Rosé vina so lahka in sveža, zato jih lahko ponudimo k predjedem, prigrizkom in belemu mesu ali celo kot aperitiv.
Suhi rosé izberite kot spremljavo sirom, ki se ujemajo tako s kislostjo belega vina kot tudi sadnim značajem rdečega. Dodatno rosé vina postrezite k raznolikim jedem različnih struktur – vse od belega mesa, začinjenih tapasov, morskih sadežev, lahkih mesnih in celo azijskih jedi.
Katero rosé vino izbrati?
Na splošno velja, da rosé pijemo kot mlado vino, zaradi česar je dobro izbrati čim mlajša rosé vina. Za staranje so primerni le redki primerki. Batičev Rose, ki zori na izbranih legah starejših vinogradov cabernet sauvignona, je stisnjen po stari metodi in se lahko recimo stara pet let.
Pridelamo ga lahko iz vseh rdečih sort, se pa v Sloveniji najpogosteje pridelujejo iz sort merlot, refošk, cabernet sauvignon in modri pinot, ki je ujet v penini Bjana Brut Rose z dozorelo cvetico, fino in kompleksno. Prevladujejo sadne note po jagodah in drobnih rdečih sadežih. V ustih je vino suho, a hkrati ponudi kanček sladkobe, je srednjega telesa, zmernih kislin, s fino oljnato teksturo in zelo dolgim zaključkom.
V rosé penini Medot Rose živahne nežne rožnate barve z vijoličastimi odtenki najdete pestro kombinacijo sort: 60 % modrega pinota, 20 % rumene rebule in 20 % chardonnayja. V pravilno ohlajeni rosé penini boste zaznali cvetne venčne liste, smetano, lešnikov biskvit, citruse in med. Okus po jagodah in rdečem sadju daje penini dolžino, okus po praženem kruhu in lešnikih pa poveča kompleksnost. Odlična je kot aperitiv, a tudi kot spremljava dimljeni ribi, morskim sadežem, zelenjavi v tempuri, piščancu na žaru, svinjini ter sladicam z gozdnimi sadeži.
Iščete kaj malce drugačnega? V tem primeru pobrskajte po ponudbi Hiše dobrih vin kar sami – čakajo vas sami roséjevski biseri, lahkotni, igrivi in dišeči po poletju.