Brandy
Filter
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
–
Izbrani filtri:
Razporedi po:
Prikaz artiklov:
Brandy ARARAT Akhmatar 10Y
42,20 €
Ararat
Armenija
·
Izjemna mešanica več kot petnajstih destilatov, ki temu 10 let staremu brendiju dajejo poln, mehak, svilnat in prijetno trpek okus z dolgotrajnim pookusom.
Blagovna znamka
Ararat
Država
Armenija
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Brandy ARARAT Ani 7Y
28,65 €
33,70 €
(14.99% popusta)
Ararat
Armenija
·
Naravo armenskega brendija ARARAT Ani sta navdihnila tako veličastnost starodavnega mesta kot subtilnost melodičnega ženskega imena. Skrbno smo izbrali brendije, da bi za vas ustvarili 7 let starano mešanico ARARAT Ani.
Blagovna znamka
Ararat
Država
Armenija
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Brandy Demo Premium V.S.O.P. 5 YO
32,38 €
38,10 €
(15.01% popusta)
Demo
Albanija
·
Albansky brandy. Po zaslugi hrastovih sodov popolnih komplementarnih in harmoničnih arom.
Blagovna znamka
Demo
Država
Albanija
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Brandy Demo Selection
17,76 €
20,90 €
(15.02% popusta)
Demo
Albanija
·
Staran 6 let v hrastovih sodih.Postrezite pri temperaturi 20-22 °C.
Blagovna znamka
Demo
Država
Albanija
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Brandy
Brandy je vinsko žganje, samo ime brandy pa izvira iz nizozemščine, in sicer pomeni »zgorelo vino«. Ime je najbrž kar primerno, saj je večina brandyjev izdelanih s pomočjo vročine, prvotno kar odprtega ognja, ki poskrbi za koncentracijo alkohola, naravno prisotnega v vinu.
Iz česa je mogoče izdelati brandy?
Čeprav se brendy običajno izdeluje iz vina ali drugih fermentiranih sadnih sokov, ga je mogoče destilirati iz katere koli tekočine, ki vsebuje sladkor. Tekočino je preprosto treba fermentirati, dobljen blago alkoholni izdelek pa ne segrevati nad točko vretja vode.
Skoraj vsi narodi imajo svoj brandy, od katerih ga večina ni izdelanega iz vina: grappa v Italiji je izdana iz kožic grozdja, slivivitz na Poljskem iz sliv, shochu na Japonskem iz riža, bourbon v ZDA pa iz koruze. Splošno znano je, da so najboljši brandyji francoski konjaki, ki so destilirani iz vina.
Brandy lahko torej izdelamo iz vsake tekočine, ki vsebuje neko obliko sladkorja. Grozdje, jabolka, robide, sladkorni trs, med, mleko, riž, pšenica, koruza, krompir in celo rž se pogosto fermentirajo in destilirajo.
Brandy je mogoče izdelati tudi iz zelja!
V obdobjih pomanjkanja so bili ljudje za kanček žganja pripravljeni poskusiti marsikaj.
Med drugo svetovno vojno so tako Londončani izdelovali vino iz listov zelja in olupkov korenčka, ki so jih nato destilirali za izdelavo zelo posebne različice brandya.
4 osnovni koraki proizvodnje
Čeprav je postopek izdelave brandyja različen v vsaki destilarni, njegova proizvodnja vključuje štiri osnovne korake.
1. Sadje se najprej fermentira v vino z dodajanjem kvasa sadni kaši, zaradi česar se naravni sladkorji spremenijo v alkohol.
2. Vino se zatem destilira v močen, koncentriran alkohol. Tradicionalno se v tem delu postopka uporabljajo bakreni destilacijski kotli.
3. Brandy se nato pogosto stara v lesenih sodih (običajno iz francoskega in ameriškega hrasta), kar lahko traja vse do 30 let. V sodih bister destilat vsrka aromo hrasta in razvije jantarno barvo. Včasih za staranje uporabijo tudi posode iz nerjavečega jekla.
4. Zadnji korak je mešanje različnih sodov brandyja. Tako se razvijejo pristni okusi in proizvajalci zagotovijo želeno jakost žganja.
Okus brandyja spominja na …
V splošnem ima brandy sladek in sadni okus. Ostrini alkohola in odtenkom hrasta, značilnim za viski, sta dodani mehkoba sladkega vina. Dlje časa se brandy stara, nežnejši je in več hrastovih not prevzame.
Brandyji vsebujejo različne note, so različnih barv in so različno zorjeni. Boisa X.O. je recimo mešanica najmanj 14 let starih vinskih destilatov, zorjenih v hrastovih sodih. Ponaša se s transparentno, temno jantarno barvo in okusom suhega sadja, tobaka, temne čokolade in ima nežno pikantne note.
Pogosta vprašanja
Je vinjak drugo ime za brandy?
Da, vinjak je v resnici slovensko ime za vinski destilat. Ker je brandy ime za vsak sadni destilat, to pomeni, da so konjak, armanjak in vinjak vrste brandyjev.
Kako se pije brandy?
Večina brandyjev ima 40 % alkohola, običajno pa se brandy pije čist, brez dodatkov. Dobro starani in dražji brandyji so še posebej primerni za počasno srkanje iz posebnega kozarca za brandy. Specializiran kozarec z večjim zaobljenim dnom odlično ujame aromo in še poveča uživanje v izkušnji.
Brandy je odlična sestavina koktajlov in eno najpogostejših osnovnih žganj za klasične koktajle. Našli ga boste recimo tudi v sangriji in celo kuhanem vinu!