Gin Alkkemist se destilira izključno ob svetlobi polne lune, zaradi česar pridobi unikaten okus, nekateri pa mu zato pripisujejo celo mistične lastnosti.V 3-krat destilirano žitno osnovo je dodanih 21 začimb in dišavnic.Gin Alkkemist je prvi gin, ki v svoji proizvodnji uporablja grozdje muškata. Dodajo ga na koncu postopka, da zagotovijo ekskluzivno aromo.
AP je slovenski gin ustvarjen z namenom, da se z njim ustvarjajo lepi spomini v dobri družbi. Gin je delan po »London dry« metodi, ki velja za najbolj naravno metodo, saj ginu niso dodani aditivi, arome ali sladkorji, zgolj samo naravne sestavine. Vse je izdelano ročno v majhnih nakladah in seveda z veliko ljubezni.Na priznanem mednarodnem tekmovanju v ocenjevanju žganih pijač IWSC 2020 in 2023 je gin prejel srebrno priznanje.IWSC je gin ocenil kot elegantno pijačo z uravnoteženi elementarni botaničnimi odtenki vijolične dišeče korenine angelike, aromatičnega brina, pridiha kardamoma, vse povzdvignjeno z limoninimi citrusnimi notami.
Beefeater 24 vsebuje kompleksno mešanico 12 rastlinskih sestavin, vključno z lupino grenivke ter japonskim in kitajskim zelenim čajem, ki se 24 ur namakajo v ginu in ustvarijo bogatješi in bolj prefinjen gin.
Živahne note rdeče pomaranče se odlično ujemajo s klasičnimi notami brina in citrusov. Že ustanovitelj James Burrough je leta 1876 na lokalni tržnici ročno izbiral sočne pomaranče za svojo pomarančno različico džina, njegov recept pa je stoletje in polpozneje navdihnil ta novi sočni džin z rdečo pomarančo.
Desmond Payne, najbolj izkušen mojster destilacije na svetu, nadzira proces nastajanja tega prepoznavnega džina. Z močnim brinovim karakterjem in prepoznavnimi citrusovimi notami je Beefeater London Dry Gin prava izbira za vse resnične ljubitelje džina.Ko destilarna prejme vzorce novega pridelka brinovih jagod, se odloči, katerih pet ali šest vzorcev brinovih jagod bo sestavljalo mešanico, ki bo nadaljevala tradicijo in kakovost. Poleg tega najdemo v džinu tudi koriander, limone, pomaranče, angeliko, mandlje, peruniko in sladki koren. Kompleksnost Beefeaterjeve recepture in proces destilacije, pri katerem žitnemu destilatu dodajo vse rastlinske dodatke že 24 ur pred začetkom destilacije, dajeta temu večkrat nagrajenemu džinu večdimenzionalen, a zaokrožen značaj.
Desmond Payne, najbolj izkušen mojster destilacije na svetu, nadzira proces nastajanja tega prepoznavnega džina. Z močnim brinovim karakterjem in prepoznavnimi citrusovimi notami je Beefeater London Dry Gin prava izbira za vse resnične ljubitelje džina.Ko destilarna prejme vzorce novega pridelka brinovih jagod, se odloči, katerih pet ali šest vzorcev brinovih jagod bo sestavljalo mešanico, ki bo nadaljevala tradicijo in kakovost. Poleg tega najdemo v džinu tudi koriander, limone, pomaranče, angeliko, mandlje, peruniko in sladki koren. Kompleksnost Beefeaterjeve recepture in proces destilacije, pri katerem žitnemu destilatu dodajo vse rastlinske dodatke že 24 ur pred začetkom destilacije, dajeta temu večkrat nagrajenemu džinu večdimenzionalen, a zaokrožen značaj.
Popestrite in pretresite svoja koktajl doživetja z dodatkom Beefeater Pink džina – tako glasne pijače, da jo lahko okusite z očmi. Beefeater Pink je ustvaril mojster destilacije Desmond Payne, ki je z dodatki jagode nadgradil klasične Beefeaterjeve brinove in citrusne note.
Popestrite in pretresite svoja koktajl doživetja z dodatkom Beefeater Pink džina – tako glasne pijače, da jo lahko okusite z očmi. Beefeater Pink je ustvaril mojster destilacije Desmond Payne, ki je z dodatki jagode nadgradil klasične Beefeaterjeve brinove in citrusne note.
Bombay Sapphire je s svojo prosojno modro steklenico in kompleksnim, a prefinjenim žganjem v njej spremenil način našega razmišljanja o ginu. Izdelan iz 100% žitnega žganja in z vbrizgavanjem nežnih arom desetih, enkratno kombiniranih zelišč, ima Bombay Sapphire osvežujoče in nežen okus.
Broken Bones Ljubljana Dragon Gin je svež in eteričen brinov gin, ki mu dajeta edinstven značaj preplet tradicionalnega načina izdelave in značilnosti slovenske dežele.Za osnovo uporabljajo recepturo našega London Dry Gina, ki vključuje izbrane brinove in šipkove jagode s Krasa, združene s koriandrom, limonino lupino, kardamomom, sladkim korenom, lipovimi cvetovi in drugimi tradicionalnimi zelišči. Broken Bones Ljubljana Dragon Gin ima ognjevit značaj, ki ga ustvari dodani ingver.
Broken Boned Gin je svež in eteričen brinov gin, ki mu dajeta edinstven značaj preplet tradicionalnega načina izdelave in značilnosti slovenske dežele. Receptura vključuje izbrane brinove in šipkove jagode s Krasa, združene s koriandrom, limonino lupino, lipovimi cvetovi in drugimi tradicionalnimi zelišči, ki oblikujejo eteričen brinov in prijetno svež citričen gin.
Broken Bones Navy Strength Gin je svež in eteričen brinov gin, ki mu dajeta edinstven značaj preplet tradicionalnega načina izdelave in značilnosti slovenske dežele.Za osnovo uporabljajo recepturo London Dry Gina z večjimi količinami izbranih zelišč. Kot vsi njihiovi gini tudi ta vsebuje brinove in šipkove jagode s Krasa združene s koriandrom, limonino lupino, kardamomom, sladkim korenom, lipovimi cvetovi in drugimi tradicionalnimi zelišči. Razredčen na 57 % alkohola, je Broken Bones Navy Strength Gin poudarjeno brinov in aromatičen, a še vedno nevarno lahkoten gin.
Broken Bones Old Tom Gin je svež in eteričen brinov gin, ki mu dajeta edinstven značaj preplet tradicionalnega načina izdelave in značilnosti slovenske dežele.Za osnovo uporabljajo recepturo njihovega London Dry Gina, ki vključuje izbrane brinove in šipkove jagode s Krasa, združene s koriandrom, limonino lupino, kardamomom, sladkim korenom, lipovimi cvetovi in drugimi tradicionalnimi zelišči. Po destilaciji ginu dodajo slovenski lipov med, ki mu doda aromatično sladkost.Ker trdno verjamejo v naravne procese in si želijo ohraniti poln okus uporabljenih sestavin, gin ni hladno filtriran. To lahko pomeni, da v steklenici nastane usedlina iz medu, zato je steklenico pred uporabo pretresit.
Za osnovo uporabljajo recepturo našega London Dry Gina, ki vključuje izbrane brinove in šipkove jagode s Krasa združene s koriandrom, limonino lupino, kardamomom, sladkim korenom, lipovimi cvetovi in drugimi tradicionalnimi zelišči.Po destilaciji v ginu več mesecev namakajo trnulje in ga rahlo sladkajo, kar oblikuje sadnost in aromatično sladkost Broken Bones Sloe Gina.Zaznamki okušanja: V vonju marcipan v kombinaciji z aromo zrelih sliv in šipka, ki mu sledi bogat okus po trnuljah z le minimalno dodanim sladkorjem, ki uravnoteži okus. Okus traja zelo dolgo.
Gin Citadelle je največkrat nagrajeni francoski gin.Francoski gin je destiliran v manjših destilirnih kotlih. V postopku destilacije uporabljajo mešanico kar 19 različnih botaničnih rastlin. Gin Citadelle je zaradi svoje specifičnoisti in perfekcionizma pri postopku destilacije znan kot največkrat nagrajeni gin. Je dobitnik 69 medalj, od tega kar 32 zlatih.
Gunpowder gin irske destilarne je ime dobil po sestavini, ki je bila navdih za gin - Gunpowder čaj. To je vrsta zelenega čaja, ki je ime dobil zaradi izgleda listov. Ti so zviti v kroglice in spominjajo na zrna smodnika.Na nosu nas presenetijo izredno živahni citrusi in čudovit vonj zelenega čaja. Recept za serviranje:- rezina sveže rdeče pomaranče- 40ml Drumshanbo Gunpowder Irish gina- 140ml ohlajenega tonika
Ginraw je super premium gastronomski gin iz Barcelone. Ginraw je rezultat sodelovanja štirih mojstrov svoje obrti; vrhunskega kuharja, top sommelierja, barmana in profesionalnega parfumerja. Skupaj z ustanoviteljema, Rogerjem Burguésom in Lluísom Jáureguijem, so s svojimi talenti dosegli popolnost, ki so jo združili v vrhunski gin z vzvišenim značajem in osebnostjo, ki odraža avantgardni gastronomski duh in standarde Barcelone.Proizvajajo ga iz najkvalitetnejših botaničnih sestavin, ki so pridelane v glavni sezoni in sveže nabrani na njihovih najelitnejših pridelovalnih lokacijah. Uporabljajo edinstven postopek destilacije, ki združuje tradicionalno metodo destilacije v bakrenih sodih.
Gin Zeleni Jurij je gin s katerim so se v mikrodestilarni Petriot poklonili raznoliki slovenski pokrajini - Beli Krajni. Zeleni Jurij je v kombinaciji aromatičnih in tipično belokranjskih sestavin: brezove vode, šipka, kamilice in rmana.
Gin Hendriks se proizvaja v majhnih serijah v destilarni v mestu Ayrshire. Klasičen destilacijski proces v povezavi s posebnimi aromami kumar in drugih agrumov daje Hendricksu značilen okus in vonj. Vrtnice in kumare v kombinaciji z božansko mešanico enajstih rastlin ustvarijo izvrstno uravnotežen gin.
Gin Hendriks se proizvaja v majhnih serijah v destilarni v mestu Ayrshire. Klasičen destilacijski proces v povezavi s posebnimi aromami kumar in drugih agrumov daje Hendricksu značilen okus in vonj. Vrtnice in kumare v kombinaciji z božansko mešanico enajstih rastlin ustvarijo izvrstno uravnotežen gin.
Orbium je podoba Hendrickove glavne destilatorke, gospodične Lesly Gracie.Vpojen z dodatnimi izvlečki kinina, pelina in cvetov modrega lotusa je rezultat nenavadno izvrstnega gina. To je tisto, kar bi lahko imel Hendrickov gin, okus kot vzporedno vesolje. Zagotovo ni za vsakogar.
Gin Botanist je bogat in mehek. Uravnoteženost in kompleksnost sta značilnosti tega izjemnega gina. Vsak požirek razkrije globlje plasti in kompleksnejše kombinacije nežnih okusov. Vodna meta, glog, lesni žajbelj, sladka cicelija, cimet, citrusi, mehak brin – harmonična kombinacija z nežno, satenasto mehko teksturo. Viskoznost počasne destilacije razkrije občutljivo esenco Islaya, ki izraža drugačno ravnovesje okusa in kombinacijo rastlinskih sestavin za vsak okus.
Blagovna znamka
The Botanist
Država
Škotska
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
46 %
Gin
Gin v zadnjih letih pridobiva na svoji priljubljenosti predvsem zaradi pijače, ki je postala skorajda nepogrešljiva na poletnih piknikih in med večeri ob morju – gin tonica. Bistra žgana pijača, ki v osnovi ni starana, pa sicer ni nobena novost, saj je že dolgo del naše kulture in spada v kategorijo močnejših tradicionalnih žganih pijač. Vsebuje namreč najmanj 38 %, lahko pa tudi vse tja do 55 % alkohola.
Gin ali nizozemski pogum
Gin se je razvil iz genevra, tradicionalne žgane pijače, značilne za Belgijo in Nizozemsko.
Brinove jagode, nepogrešljiva sestavina vsakega gina, so se nekoč uporabljale v zdravstvene namene in tako se je tudi genever najprej uporabljal za lajšanje želodčnih težav (podobno kot pri nas brinjevec). Ker pa so njegovi uporabniki hitro ugotovili, da si je mogoče s pitjem genevra tudi sicer popestriti popoldneve, si je žganje prislužilo ime »Dutch courage« ali nizozemski pogum. Ime je dobilo zaradi nizozemskih vojakov, ki so ga radi srknili pred odhodom v boj. Genever jih je namreč pomiril in sprostil.
Ginova norija – ste že slišali zanjo?
Začetki proizvodnje gina so se začeli že v srednjem veku zahvaljujoč prej omenjenemu predhodniku genevru, ki izvira iz 13. Stoletja.
Za porast njegove priljubljenosti v 17. stoletju pa je zaslužen William III., velik oboževalec te žgane pijače. Popularnost gina se je nadaljevala tudi v 18. stoletju, ko je dosegla takšno stopnjo, da so se zaradi njegovega množičnega uživanja povišali davki in dajatve na uvožene pijače ter sprostili zakoni o upravljanju in reguliranju proizvodnje gina na domačih tleh. Posledično so nastale številne nove destilarne, gin pa postal izredno dostopen, poceni in priljubljen.
Je gin res mogoče enačiti z brinjevcem?
Spadate med tiste, ki (zmotno) mislijo, da sta brinjevec in gin ena in ista pijača? Malce vas moramo razočarati – nista. Preverimo, zakaj.
• Način proizvodnje: Brinjevec se pridobiva z destilacijo fermentiranih brinovih jagod, gin pa s ponovno destilacijo že pridobljenega alkohola. Slednjemu se dodajo različni naravni aromati.
• Količina brinja: Za izdelavo enega litra gina potrebujemo med 25 do 40 g brinovih jagod, medtem ko za izdelavo enega litra brinjevca potrebujemo neverjetnih 6 do 8 kg brinovih jagod. Precejšnja razlika, se strinjate?
• Sestavine: Za izdelavo brinjevca uporabimo samo brinove jagode. Ginu pa je mogoče dodati neomejeno količino aromatov, od katerih so najbolj priljubljeni lupine citrusov, koriander, kardamom, korenina angelike, sladki koren in različno cvetje.
Prave začimbe za najboljši gin tonic
Gin tonic, ki je zadnja poletja postal skoraj tako nepogrešljiv kot krema za sončenje in napihljiva blazina za vodo, poleg kakovostnega gina in tonika zahteva še nekaj dodatkov. Brinove jagode najbrž že poznate in redno dodajate v ta kot prijeten vetrič osvežujoč napitek – poleg teh pa lahko uporabite še naslednje dodatke:
• Koriandrova semena
• Vejico rožmarina
• Limonino ali pomarančno lupino
• Kardamom
• Cvetje (recimo posušene vrtnice)
• Različne vrste popra (rožnati je zelo priljubljen)
• Sladki koren
In nikar ne pozabite na led! Veliko ledu!
Pogosta vprašanja
Pri kakšni temperaturi pijemo gin tonic?
Če za katero alkoholno pijačo velja, da morata biti kozarec in pijača res ustrezno ohlajena, je to gin tonic. Za dober gin tonic je pomembno, da kozarec najprej ohladimo in napolnimo z ledom, saj bomo s tem v pijači dalj časa zadržali mehurčke.
Kakšen tonik je primeren za pripravo gin tonica?
Izjemno pomembno je, da izberemo tako kakovosten gin kot tudi odličen tonik. K ginu se najbolj prilegajo vrhunski toniki znamke Franklin and Sons, ki so specializirani za pripravo gin tonicov. Ker tonik predstavlja največji delež napitka, je izjemno pomembno, da ustvari harmonijo z izbranim ginom.
Kakšni so kozarci za gin tonic?
Najustreznejši kozarci za gin tonic so zaobljeni in široki, proti vrhu pa se ožijo (balonske oblike). Imeti morajo pecelj, ki bo poskrbel, da se pijača med pitjem ne bo segrevala zaradi toplote dlani.