Je prva izdaja te dragocene grappe, narejene iz dragocenih tropin, mehko stisnjenih, da ne izgubijo bogastva in dišave cabernet sauvignona, cabernet franca in petit verdota. Zakladnica surovin, ki smo jo dan po trgatvi 2009 poslali v destilarno La Valdotaine in jim zaupali nalogo, da vso aromatično finost, uravnoteženost in okusno moč naših tropin prenesejo v ta izdelek. Po destilaciji je Grappa ostala 6 mesecev v jeklu in nato nadaljevala z zorenjem v barikih, ki so bili prej uporabljeni za zorenje Cavalli Tenuta Degli Dei.
Starano več kot 12 let v Sherry Cask iz Jerez de la Frontera v podjetju Cellars, pod pečatom in stalnim nadzorom carinske in monopolne agencije, ustekleničeno z 0% barvnih dodatkov.
Skrbno izbrane tropine iz sort Cabernet, Merlot in Refošk.Starano od 5 do 20 let v barik sodih. Serviramo pri sobni temperaturi. V širokih, okroglastih kozarcih.V ustih je mehka in žametna. Pookus traja.
Skrbno izbrane tropine iz sort Cabernet, Merlot in Refošk.Starano od 5 do 20 let v barik sodih. Serviramo pri sobni temperaturi. V širokih, okroglastih kozarcih.V ustih je mehka in žametna. Pookus traja.Seklena pipeta + stojalo za doplačilo.
Skrbno izbrane tropine iz sort Cabernet, Merlot in Refošk.Starano od 5 do 20 let v barik sodih. Serviramo pri sobni temperaturi. V širokih, okroglastih kozarcih.V ustih je mehka in žametna. Pookus traja.Seklena pipeta + stojalo za doplačilo.
Izbrane in oluščene tropine, pridelane sveže in mehke iz grozdja sorte Chardonnay. Stara več kot 12 mesecev v barikih.DESTILACIJAPrekinjeno z rezanjem glave in repa, v bakrenih parnih kotlih.NARAVNO STARANJE24 mesecev v barikih in majhnih sodih. 0% barvnih dodatkov.Postrežemo pri sobni temperaturi v širokem kozarcu v obliki balona.
Izbrane in oluščene tropine, pridelane sveže in mehke iz grozdja sorte Chardonnay. Stara več kot 12 mesecev v barikih.DESTILACIJAPrekinjeno z rezanjem glave in repa, v bakrenih parnih kotlih.NARAVNO STARANJE24 mesecev v barikih in majhnih sodih. 0% barvnih dodatkov.Postrežemo pri sobni temperaturi v širokem kozarcu v obliki balona.
Grapa iz svežih tropin Merlota, ki raste na izrednih legah.Streže se jo pri 12°C ali v ledeno hladnem kozarcu v obliki tulipana.V ustih je mehka. Na nos pa se čutijo cvetovi vrtnice.Steklena pipeta + stojalo za doplačilo.(Glej: Oprema, Vinski pripomočki)
Grapa iz svežih tropin Merlota, ki raste na izrednih legah.Streže se jo pri 12°C ali v ledeno hladnem kozarcu v obliki tulipana.V ustih je mehka. Na nos pa se čutijo cvetovi vrtnice.
Izbrane in oluščene tropine iz grozdja Glera za Prosecco.Starano več kot 24 mesecev v barikih in majhnih sodih.DESTILACIJAPrekinjeno z rezanjem glave in repa, v bakrenih parnih kotlih.NARAVNO STARANJE24 mesecev v barikih in majhnih sodih. 0% barvnih dodatkov.Postrežemo pri sobni temperaturi v širokem kozarcu v obliki balona.
Starana več kot 20 let v majhnem hrastovem Sherry sodu.Harmonična in strukturirana, bogata z vonjem jabolk in pomarančnega kompota. V ustih je pekoča in balzamična, z rahlim vonjem po zeliščih, ki se mešajo s sladkimi začimbami.Postrežemo jo pri sobni temperaturi v širokem kozarcu v obliki balona.Primerna za samostojno uživanje, a ji lahko delajo družbo siri, pečene slaščice, smetana ali čokolada.Idealna spremljevalka pri branju ali skupaj z dobro cigaro v trenutku sprostitve.Steklenica je ročno poslikana, iz 24-karatnega zlata in ročno brušena z diamantnim kolesom.
Skrbno izbrane tropine iz sort Glera, Schiopettino (Pokalica) in Merlot.Starana 8 let v malih barik sodih.Postrežemo jo pri sobni temperaturi v širokem kozarcu v obliki balona.Okus elegantno zaokroži po ustih in traja.Posebnost je steklenica črne barve, v kateri so ročno izrezani posrebreni detajli.
Ste že slišali za grappo? Če živite blizu italijanske meje, jo skoraj zagotovo že poznate, medtem ko bomo prebivalcem vzhodne Slovenije brez težav oprostili, če bodo danes prvič spoznali to odlično pijačo.
Grappa je dišeča alkoholna pijača, katere osnova je grozdno žganje iz tropin. Je skorajda nacionalna pijača Italijanov, saj jo uživajo ob več priložnostih.
Italijani namreč menijo, da je dober digestiv, zato si jo privoščijo po kosilu ali ob kavi, saj grappa še dodatno popestri njen okus. Šilce si privoščijo tudi ob mrzlih zimskih dneh, da se ogrejejo.
Okus … ki ga ni?
Grappa vsebuje med 35 in 60 % alkohola in ima zelo specifičen okus. Nekatere velika italijanska ljubezen do grappe preseneča, saj je ta pijača znana kot zelo močan alkohol brez posebnega okusa. V primerjavi s sadjevcem, ki obdrži aromo sadja, iz katerega je kuhan, je grappa narejena iz tropin, ostankov grozdja po stiskanju. Zato v njej ostane le malo arom. Kljub temu ji ni dovoljeno reči tropinovec, saj je ime grappa v Italiji zaščiteno.
Poznate zgodbo o nastanku grappe?
Po legendi naj bi grappa nastala v kraju Bassano del Grappa, ki ga najdemo blizu Padove. Bertolo Nardini naj bi leta 1779 kupil gostilno tik ob slavnem mostu čez reko Brento in začel variti grappo ter jo ponujati popotnikom, ki so se prek mostu odpravljali proti Benetkam. Prodajal jo je kot spodbudo za mirno pot in dober posel.
Od svojega nastanka do šestdesetih let preteklega stoletja je veljala za žganje delavcev in kmetov. Nato pa je gospa Giannola Nonino v svoji destilarni nedaleč od Vidma, v kateri so grappo varili že od leta 1897, začela izvajati poskuse. Običajno so grappo destilirali iz mešanice različnih tropin, gospa Nonino pa je za destilacijo uporabila tropine, ločene po sortah.
Sprva njena grappa ni bila priljubljena, a jo je premetena gospa vešče oglaševala z brezplačnimi degustacijami za novinarje in na vladnih banketih. Pijačo je točila v čudovite steklenice, ne pa v »medicinske« stekleničke kot ostali. In tako je grappa zahvaljujoč gospe Nonino postala znana in tako priljubljena kot vino.
Pogosta vprašanja
Kakšni kozarci se uporabljajo za grappo?
Pri postrežbi sta ključna temperatura in kozarec, ki mora biti pecljat in posebne oblike. Dobro grappo je tako kot dobro vino treba najprej zavrteti in povonjati.
Pri kakšni temperaturi se postreže grappa?
Grappo vedno postrezite hladno. Večina Italijanov hrani steklenico grappe kar v hladilniku, nacionalni inštitut za grappo pa priporoča, da se jo postreže pri temperaturi med 9 in 13 stopinjami Celzija.