Brata Barbieri, Luigi in Silvio, sta želela pripraviti aperitiv z nizko vsebnostjo alkohola. Po večletnih igranjih sta brata prvič predstavila svoj apéritiv na mednarodnem sejmu leta 1919 v Padovi v Italiji. Ime Aperol izhaja iz francoske besede za apéritif, aperitiv.Aperolov recept je stroga skrivnost, vključuje pa citrusovo olje iz sladkih in grenkih pomaranč, rabarbare, korenine encijana in cinchona skorje. Ostale sestavine pa še danes ostajajo skrivnost.
Brata Barbieri, Luigi in Silvio, sta želela pripraviti aperitiv z nizko vsebnostjo alkohola. Po večletnih igranjih sta brata prvič predstavila svoj apéritiv na mednarodnem sejmu leta 1919 v Padovi v Italiji. Ime Aperol izhaja iz francoske besede za apéritif, aperitiv.Aperolov recept je stroga skrivnost, vključuje pa citrusovo olje iz sladkih in grenkih pomaranč, rabarbare, korenine encijana in cinchona skorje. Ostale sestavine pa še danes ostajajo skrivnost.
Campari je žgana alkoholna pijača, pridobljena z infuzijo grenkih zelišč, aromatičnih rastlin in sadja v alkoholu in vodi.Njegova živahna rdeča barva, intenzivna aroma in izrazit grenak okus ga naredijo izredno vsestranskega in odlično osnovo za nekatere najbolj znane koktajle po vsem svetu.CAMPARI TONIC40ml Campari150ml tonikakrhelj limetePriprava:Kozarec napolnite z ledom. Vanj vlijte Campari in nato še tonik. Dodajte nekaj kapljic limete ter okrasite s krhljem.
Campari je žgana alkoholna pijača, pridobljena z infuzijo grenkih zelišč, aromatičnih rastlin in sadja v alkoholu in vodi.Njegova živahna rdeča barva, intenzivna aroma in izrazit grenak okus ga naredijo izredno vsestranskega in odlično osnovo za nekatere najbolj znane koktajle po vsem svetu.CAMPARI TONIC40ml Campari150ml tonikakrhelj limetePriprava:Kozarec napolnite z ledom. Vanj vlijte Campari in nato še tonik. Dodajte nekaj kapljic limete ter okrasite s krhljem.
Najboljša zelišča, cvetovi, korenine in sadeži z vsega sveta so izdelani v 4 različnih maceratih, nato pa so v sodobni alkimiji združeni v zeliščno žganje.Celoten seznam sestavin je skrbno varovana skrivnost.Vsaka kapljica Jägermeistra prihaja iz enega od 445 hrastovih sodov. Macerati se mešajo in zorijo do enega leta.OKUSSladko, grenko, sadno/citrusno, začinjeno/zemeljsko, zeliščno/aromatično
Najboljša zelišča, cvetovi, korenine in sadeži z vsega sveta so izdelani v 4 različnih maceratih, nato pa so v sodobni alkimiji združeni v zeliščno žganje.Celoten seznam sestavin je skrbno varovana skrivnost.Vsaka kapljica Jägermeistra prihaja iz enega od 445 hrastovih sodov. Macerati se mešajo in zorijo do enega leta.OKUSSladko, grenko, sadno/citrusno, začinjeno/zemeljsko, zeliščno/aromatično
Najboljša zelišča, cvetovi, korenine in sadeži z vsega sveta so izdelani v 4 različnih maceratih, nato pa so v sodobni alkimiji združeni v zeliščno žganje.Celoten seznam sestavin je skrbno varovana skrivnost.Vsaka kapljica Jägermeistra prihaja iz enega od 445 hrastovih sodov. Macerati se mešajo in zorijo do enega leta.OKUSSladko, grenko, sadno/citrusno, začinjeno/zemeljsko, zeliščno/aromatično
Začinjen, aromatičen in lahkotenMARTINI® Extra Dry predstavlja celovito mešanico sadnega okusa malin in limon z rahlim pridihom perunike in lesnih izvlečkov. Svežino mu dajeta njegova rahla zlata barva in nežna dišava. Že dolga desetletja predstavlja najpomembnejši del suhih martini koktajlov - mešanih opojnih pijač, ki prevladujejo še danes.
Badel Antique Pelinkovec je prvi premium pelinkovec, ki je bil lansiran na trg ob 145 obletnici Badel 1862. Je originalen in avtentičen saj je steklenica replika skrbno shranjene steklenice iz leta 1862. Vsaka steklenica ima na spodnji strani edinstveno serijsko številko, sprednja etiketa pa z dizajnom in stilom replicira stil nekdanje steklenice.Je 100% naraven, nežnejši, malo slajši in z drugačnim razmerjem zelišč v katerem ne prevladuje pelin. Proizvodnja poteka ročno, na tradicionalen način.Za popoln užitek priporočamo, da Antique Pelinkovac postrežete dobro ohlajenega in ga odlično dopolnite z eno ali dvema kockama ledu ter rezino limone ali pomaranče.
Pelinkovec (liker na osnovi pelina) Epulon Rossi se poklanja Epulonu, legendarnemu istrskemu kralju. Njegov boj za svobodo proti vsemogočnemu rimskemu imperiju se odraža v boju med sladkim in grenkim okusom tega elegantnega likerja.Na nosu prevladuje pelin, sledijo vanilija, karamela in citrusne note.Trda grenkoba pelina je fino uravnotežena s pomirjujočimi notami citrusov, janeža, vanilije in karamele. Dolgotrajen sladko-grenak pookus.Priporočena temperatura serviranja je 8-10 °C. Postrežemo ga ohlajenega in čistega ali z ledom, s pomarančno ali limonino lupinico. Odlično se poda v kombinaciji s suhim sadjem ali kot zdravica po obilnem obroku.
Pelin. Nekoč zdravilen, danes tudi čaroben. Sploh ko iz njega pripravimo zelo priljubljeno žgano pijačo – Pelinkovec z naravnim izvlečkom zeli grenkega pelina. Ustvarjen na slovenskih tleh in tako intenzivnega ter prijetno mehkega okusa ter vonja, da boste takoj doumeli, zakaj je priljubljen že vse od časov starega Egipta.
Alkohol: 40 vol.%Je izvleček zdravilnih in aromatičnih zelišč, namočenih v naravno sadno žganje brez dodatkov barvil ali konzervansov. Izbrana zelišča, ki prispevajo k vsestranskemu boljšemu počutju imajo prijeten grenak okus.
Alkohol: 40 vol.%Je izvleček zdravilnih in aromatičnih zelišč, namočenih v naravno sadno žganje brez dodatkov barvil ali konzervansov. Izbrana zelišča, ki prispevajo k vsestranskemu boljšemu počutju imajo prijeten grenak okus.
Alkohol: 45 vol.%V vinsko žganje smo namakali zelene dele vinske rutice (Rula graveolens). Žganje dobi zelenkasto barvo in značilen, prijeten vonj ter okus.
Že Hipokrat je rekel: »Naj bo zdravilo tvoja hrana in hrana tvoje zdravilo«. In enako lahko velja za pijačo – sploh ko govorimo o grenčici. Učinek grenčice je v primeru ustreznega uživanja blagodejen, lahko celo zdravilen. Njeno pitje ugodno vpliva na zdravje in dobro počutje, posebej v primeru želodčnih težav oziroma težav s prebavo, dokler (kot je zmeraj v življenju) s pitjem ne pretiravate.
Grenčica ni samo ena
Grenčica je žgana pijača oziroma liker z grenkim priokusom, običajno zaradi dodanih rastlinskih izvlečkov – nekatere grenčice izdelujejo celo iz vina. Postrežejo jih čiste, lahko zmešane z vodo, uporabljajo se tudi kot sestavina za pripravo koktajlov. Med najbolj znanimi grenčicami so amaretto, Amaro, Angostura, Underberg in vsem poznan Jägermeister.
Amaretto in Amaro že z imenom nakazujeta, da sta grenčici, saj beseda amaro v italijanščini pomeni grenek. Amaretto je izdelan iz grenkih mandljev in dišavnih izvlečkov, pri čemer je najbolj znan Amaretto di Saronno, aromatiziran z marelico.
Amaro pa je grenko-sladek sirupast zeliščni liker z izvlečkom grenkih pomaranč ali artičok, poznamo ga več vrst. Vsebuje približno 30 odstotkov alkohola in se ponaša z bogato aromo. Postrežejo ga čistega ali s sodo, pri sobni temperaturi ali z ledom, uporablja pa se tudi kot sestavina koktajlov. Med znanimi znamkami sta na primer Cynar in Campari.
Recept? Strogo varovana skrivnost!
Grenčice se proizvajajo z destilacijo ali namakanjem zelišč, koreninic ali sadja. In to je tudi skoraj vse, kar boste o njihovi proizvodnji izvedeli. Gre namreč za zelo občutljivo temo, saj so recepture posameznih mešanic strogo varovane skrivnosti. V večini primerov pozna pravo formulo samo nekaj posameznikov!
Izvedeti je mogoče samo še to, da so najpogosteje uporabljene sestavine voda, sladkor, koruzni ali žitni alkohol, barvila, encijan, rabarbara, pomarančna lupina in sok, lubje kininovca, pelin, sladki koren in rman, to pa je tudi vse. Najbolje je, da katero preprosto okusite in poskusite ugotoviti še kakšen delček skrivnosti.
Najbolj priljubljene grenčice v Sloveniji
V Sloveniji so grenčice zelo priljubljene, zlasti nemški Jägermeister, morda prav zato, ker grenčice ugodno vplivajo na prebavo.
No, Jägermeister ste najbrž že poskusili. Kaj pa Underberg? Ta digestiv izvira iz leta 1846, vendar ga po imenu Underberg poznamo šele od konca 19. stoletja. Za njegovo izdelavo se uporablja več kot 43 zeliščnih izvlečkov, nekatere sestavine so skrivnost, vsebuje pa tudi sladkor, vitamine, mineralno vodo in žganje. Starajo ga v hrastovih sodih, nato pa ga prelijejo v stekleničke, zavite v rjav papir.
Znana grenčica je tudi Unicum, ki je pripravljen iz različnih zelišč in začimb, tudi pomaranč, in je sladkega okusa. Vas zanima, od kod izvira to posebno ime? Ime naj bi dobil, ko je cesar Franc II. ob pokušnji te zdravilne grenčice vzkliknil »Unicum!«, kar pomeni edinstven. Natančen recept? Tudi tega žal ne boste dobili, saj je poslovna skrivnost!
Pogosta vprašanja
Kdaj se najbolj prileže grenčica?
Grenčica se pije kot aperitiv (namen aperitiva je povečanje teka) ali kot digestiv (namen digestiva je izboljšanje prebave). Grenčice ne pijte na prazen želodec.
Pri kakšni temperaturi se pijejo grenčice?
Glede temperature postrežbe boste našli zagovornike obeh taborov – nekateri prisegajo na sobno temperaturo (sploh če grenčico spijemo zaradi prebavnih težav), drugi na ohlajeno v hladilniku. Poseben primer je Jägermeister, ki ga je najbolje postreči pri 18 stopinjah Celzija.