Uporaba starih sodov zahteva vseživljenjsko znanje o umetnosti mešanja. Ko sod žgemo v notranjosti, je rezultat zoglenel les, ki nabrekne in poveča površino ter naredi sod tesen. Stari sodi, ki se uporabljajo za serijo Non Plus Ultra, se žgejo dlje kot običajno, kar pomeni, da lahko mešanica prodre globlje v lesno zrno, ki še nikoli ni bilo v stiku z alkoholom. Skrbno izbrani rum, uporabljen v tej mešanici, v kombinaciji s temi zorjenimi vrhunskimi dizajnerskimi sodi je skrivnost edinstvenega okusa Non Plus Ultra.Vonj po vloženih rumenih slivah s pomarančno lupino, vresjevem medu in rahlo aromatičnih prežganih notah iz hrastovih sodov, krhkih piškotih, z lahkim cvetličnim, dišečim prizvokom.V okusu prevladuje okus zrelih in dišečih vloženih sliv, vendar so prisotne vse note iz vonja. Bogat okus se tonira zelo, zelo postopoma.
Uporaba starih sodov zahteva vseživljenjsko znanje o umetnosti mešanja. Ko sod žgemo v notranjosti, je rezultat zoglenel les, ki nabrekne in poveča površino ter naredi sod tesen. Stari sodi, ki se uporabljajo za serijo Non Plus Ultra, se žgejo dlje kot običajno, kar pomeni, da lahko mešanica prodre globlje v lesno zrno, ki še nikoli ni bilo v stiku z alkoholom. Skrbno izbrani rum, uporabljen v tej mešanici, v kombinaciji s temi zorjenimi vrhunskimi dizajnerskimi sodi je skrivnost edinstvenega okusa Non Plus Ultra.Vonj po breskvi, mlečni čokoladi in masleni karamela. Okus po mlečni čokoladi s pridihom mandljev in pomaranč. Zelo bogat in kremast, proti koncu s pridihom tanina. V zaključku medenjaki s pomarančno glazuro.
Uporaba starih sodov zahteva vseživljenjsko znanje o umetnosti mešanja. Ko sod žgemo v notranjosti, je rezultat zoglenel les, ki nabrekne in poveča površino ter naredi sod tesen. Stari sodi, ki se uporabljajo za serijo Non Plus Ultra, se žgejo dlje kot običajno, kar pomeni, da lahko mešanica prodre globlje v lesno zrno, ki še nikoli ni bilo v stiku z alkoholom. Skrbno izbrani rum, uporabljen v tej mešanici, v kombinaciji s temi zorjenimi vrhunskimi dizajnerskimi sodi je skrivnost edinstvenega okusa Non Plus Ultra.Vzbujajoč vonj pomaranče, karamele, crème bruléja in vanilje z notami mahagonija in aromatičnega lesa Bay Rum, ki raste divje v Zahodni Indiji. Kompleksen, poln in gladko pikanten okus s pridihom pomaranče, kremaste vanilje in limone z notami hrastovih sodov najboljše kakovosti. Bogat in kremast zaključek z notami začetnega okusa, ki postopoma izginejo v dolg pookus.
Nič ni bolj zavezujoče kot podpis na kos papirja. Zato to mešanico Premium imenujemo Signature. A.H. Riise Signature je preprosto enkraten. To je izjemna mešanica z vsemi značilnostmi, ki jih poznate od A.H. Riiseja in več. Sladkost, mehkoba, mehak okus in arome. Izjemna luksuzna mešanica, narejena samo iz najboljših sodov, vredna praznovanja velikih trenutkov v življenju. Trenutki, ki si jih boste zapomnili. Pri izdelavi steklenice A.H. Riise uporabljaJo rum iz najrazličnejših sodov, vsi različnih starosti in izvora. Niso pa vsi sodi izpraznjeni do zadnje kapljice. Pogosto ga v sodu ostane malo. Majhna količina čudovitega ruma. Prav te sode visokega razreda uporabljaJo za ustvarjanje popolne mešanice Signature. Vsaka izdaja A.H. Riise Signature je narejena v zelo majhnih serijah, manj kot 2000 steklenic. Vsak sod je oštevilčen, prav tako vsaka steklenica. A.H. Riise Signature je preprosto edinstvena umetnina – prava mojstrovina. Nadvse fascinanten vonj po zrelem tropskem sadju, kokosovih orehih in karameli, ki jih spremljajo hladne note mete. Zelo kompleksen in neverjetno gladek okus. Glazirani citrusi in marelice vpleteni v popečen kokos s pridihom evkaliptusa. V zaključku prava simfonija zrelega tropskega sadja in karamele. Subtilne metine note dodajo popolno harmonijo temu dolgemu in večnemu zaključku.
Rum je dvojno destiliran in dvakrat staran v ameriškem hrastu, ki mu sledijo španski sodi za sherry. Izredno gladek in sladek rum z lahkimi začimbami in rahlo dimljen. Staranje prinaša globoke karamelne in vanilijeve tone s šibko začimbo. Konec je dolg in mehak. Popoln za srkanje.
Razvajajte svoje čute s tem popolnim kremnim likerjem, ki je izdelan le iz naravnih sestavin - Bumbu ruma, začimb in smetane.Postrezite ohlajeno - samostojno ali ustvarite edinstven koktajl.
Bumbu Original je izdelan na Barbadosu, izvornem otoku ruma, kjer je bil rum prvič ustvarjen pred približno 400 leti. Izdelan je iz mešanice najboljšega sladkornega trsa. Bumbu rumi so izjemno uravnoteženi, bogati, kompleksni.Postrezite ohlajenega s kocko ledu ali v nejprestižnejšem koktajlu.
Ta posebna izdaja ruma Bumbu je destilirana in starana v Panami, kjer so ustvarili resnično edinstven, nedvomno vrhunski rum.Arome karamele, praženega hrasta in vanilje se umaknejo pomarančni lupinici, poprovim začimbam in celo kančku kave v ustih.Postrezite ohlajenega - samostojno s kocko ledu ali v najljubšem koktajlu.
Dictador 12 YO je odličen rum, prejemnik mnogih nagrad. Je bogate jantarne barve z rdečimi toni. Intenziven na nosu, zaznati je karamelo, med, posušena in popečena kavna zrna. V usti mehak in zaokrožen, arome karamele, kakava in medu. Zaključek je kompleksen.
Eden iz med največkrat nagrajenih rumov. Mešanica nežne karamele, vanilije, dimljenega medu, pražene kave in hrasta.Za razliko od večine ostalih rumov, ki so narejeni iz melase, je ta narejen iz medu sladkornega trsa. Ponaša se z intenzivno temno jantarjevo barvo, z rdeče-rjavimi odtenki ter notami mehke karamele, vanilije, dimljenega medu, pražene kave in bogato aromo hrasta. Je izjemno kompleksen, mehak, z močno teksturo, kar mu daje njegovo edinstvenost.
Rum Diplomático Ambassador je izvrsten rum, izdelan iz najboljših zalog ruma v destilarni. Po najmanj dvanajstih letih staranja v sodih iz belega hrasta, dokler ne dosežejo optimalne zrelosti, se rum dve leti stara v sodih, kjer so se prej starala vina Pedro Ximénez.Izjemne arome ruma spominjajo na portovec, suho sadje in cigare. Okus je kompleksen z notami cimeta, muškatnega oreščka in opečenega hrasta, ki poskrbijo za dolg in prijeten pookus.
Diplomático Mantuano je pristna mešanica rumov, staranih do osem let. Vsestranski Mantuano je idealen za mešanje v koktajle, hkrati pa ohranja svojo kompleksnost za tiste, ki ga raje pijejo čistega. VONJ: suhih sliv, hrasta in nežne pikantnostiOKUS: je kompleksen in dobro uravnotežen ZAKLJUČEK: sledijo note suhega sadja, lesa in vanilije
Planas je edinstven beli rum, staran do šest let. Poimenovan je po lokaciji destilarne in katere črpa gladek in kompleksen okus. Sveže in tropske arome vodijo do rahlo sadnih in kremnih okusov ter nežnega, a izrazitega zaključka.
Čudovit venezuelski temno zlati rum, destiliran iz melase v bakrenem loncu, še preden zori do 12 let.Diplomatico Reserva Exclusiva je eden najbolj nagrajenih rumov z več kot 20 nagradami.VONJ: Sadna torta in sladoled rum’n’raisin, posut s kakavom in bananinim čipsomOKUS: čokoladne note prevladujejo na začetku, potem počasi bledijo, da razkrijejo fudge in tropsko sadjeZAKLJUČEK: grenka pomaranča, temna čokolada in vanilijeva krema
Čudovit venezuelski temno zlati rum, destiliran iz melase v bakrenem loncu, še preden zori do 12 let.Diplomatico Reserva Exclusiva je eden najbolj nagrajenih rumov z več kot 20 nagradami.NOS: Sadna torta in sladoled rum’n’raisin, posut s kakavom in bananinim čipsomOKUS: čokoladne note prevladujejo na začetku, potem počasi bledijo, da razkrijejo fudge in tropsko sadjeZAKLJUČEK: grenka pomaranča, temna čokolada in vanilijeva krema
Diplomático Single Vintage je produkt skrbne izbire rezerv ruma. Po dvanajstih letih staranja v sodih za viski gre rum v sode šerija Oloroso, da zagotovi popoln zaključek. Njegov bogat aromatični profil vključuje note vanilije, začimb in mandljev. Je svilnatega in neverjetno aromatičnega okusa z okusom tobaka, hrasta in karamele.
DON PAPA je lahek in saden na nosu, gladek in nežen v ustih in z dolgo teksturo.Don Papa je svetlo jantarne barve in ponuja okuse vanilije, medu in kandiranega sadja.
Don Papa Rum 7 years je staran rum iz melase iz Filipinov. Surovina izvira iz sladkornega trsa, ki se goji lokalno na otoku Negros, znan tudi kot "Sugarlandia". Pri mešanju tega ruma, ki je star vsaj 7 let, se uporabljajo sodi bourbon in rioje.
Blagovna znamka
Don Papa
Država
Filipini
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Rum
Sladkorni trs in okus karamele. Pijača gusarjev in piratov. Karibski otoki in Kuba.
Rum je destilirana alkoholna pijača, izdelana iz melase sladkornega trsa, katere destilat se običajno stara v sodih. Pustite, da vas sladek okus te zlatorjave pijače v mislih popelje na peščene plaže in s soncem obsijane Karibske otoke.
Izvor ruma
Čeprav številni mislijo, da rum pridelujejo samo na Karibih in Kubi, temu še zdaleč ni tako. Proizvajajo ga tudi v Avstraliji, Indiji in drugje, drži pa, da ga največ pridelajo na Karibskih otokih in tudi v Južni Ameriki. Zanimivo je, da naj bi največ ruma nastalo v Portoriku, predvsem po zaslugi destilarne Bacardi, ki vsak dan proizvede kar 100.000 litrov te žgane pijače.
Od kod pa izvira njegovo ime? No, izvor je precej nejasen. Ime naj bi sicer izviralo iz besede rumbullion ali »izbruh razburjenja«, spet drugi pravijo, da izhaja od velikih nizozemskih kozarcev, imenovanih rummers. Ne glede na izvor imena, pa smo slednjega začeli uporabljati leta 1657, ko je vrhovno sodišče Massachusettsa prodajo likerja, »znanega kot rumme, močna voda, vino, brandy itn.,« razglasilo za nezakonito.
Proizvodnja ruma
Rum je sicer močna alkoholna pijača iz alkoholno prevrele melase, stranskega produkta pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa, in je ena izmed najbolj neopredeljenih pijač na svetu. Ne obstaja namreč prav noben pravilnik ali predpis o njeni proizvodnji!
Zorenje destilata traja najmanj 3 leta, za proizvodnjo svetlega ruma so najbolj priporočljivi sodi iz belega hrasta ali jesena, v velikih industrijskih obratih pa starajo rum v posodah iz nerjavečega jekla. Za staranje temnega aromatičnega ruma uporabljajo hrastove sode, v rumu pa je lahko do 70 % alkohola.
A pozor – naj vas barva ne zavede! Slednja namreč ni pokazatelj kakovosti ruma, saj številni proizvajalci rum umetno obarvajo z barvilom iz sladkorja, nekaterim vrstam pa barvo celo odvzamejo.
6 korakov do popolne steklenice ruma
Rum v splošnem vključuje šest korakov izdelave.
• Priprava drozge. Za slednjo uporabijo melaso, vodo in sok.
• Fermentacija. Drozgo, pridobljeno v prvem koraku, fermentirajo in kuhajo.
• Destilacija. Skuhana drozga se destilira. Tip ali velikost destilacijskih kotlov ni zakonsko dorečena, prav tako je tudi stopnja alkohola destilata prepuščena proizvajalcem.
• Skladiščenje. Pripravljen destilat se natoči v lesene sode ali kovinske posode.
• Staranje. S staranjem v lesenih sodih (pogosto daljšim od pet let) rum pridobi temno barvo in hkrati izgubi delež alkohola.
• Barvanje. Za temnejšo barvo se lahko rumu doda karamelno barvilo, za svetlejšo barvo pa je rum treba prečistiti.
Pogosta vprašanja
Kako pijemo rum?
Rum se pije podobno kot viski, z malo vode ali ledu in rezino limete. Lahko ga pijete tudi čistega v majhnem kozarcu, ki ga ogrejete med rokami. Rum je sicer zelo priljubljen tudi v koktejlih. Najbolj znani so cuba libre, mojito in piña colada.
Pri kakšni temperaturi postrežemo rum?
Za vse zorjene žgane pijače, med katere sodi tudi rum, velja, da se postrežejo na temperaturi med 16–22 °C. Starejša kot je pijača, višja je lahko temperatura postrežbe.
Kaj pomeni letnica na steklenici ruma?
Letnica na steklenici ruma običajno pomeni starost najmlajše letine ruma, ki je vključena v to mešanico. Večina rumov namreč vsebuje več letin, saj s tem proizvajalci zagotavljajo določeno mero konsistence in uravnoteženosti.
Ko boste torej naslednjič kupovali rum in boste na njem zagledali letnico, ne mislite, da je to letnica proizvodnje steklenice ruma, ki ga držite v roki. Če boste na primer izbrali rum Diplomatico, boste tako izbrali rum, ki je zorel do 12 let.