Temna kremasta čokolada in svežina agave bosta zagotovo popestrili vašo zabavo!Uporabite jo za mešanje koktajlov ali jo postrezite samostojno.Postrezite ohlajeno.
100-ODSTOTNO ČISTA AGAVA BLUE WEBER- Brez dodatnih aditivov, sladkorja, arom, barvil ali kemikalij.- Za pridelavo uporabljamo 2- do 3-krat več agave, kot je običajno.- Nizka vsebnost kalorij: samo 6 na 30 ml pijače.SODI OD ZMAGOVITEGA KABERNETA IZ NAPEZa staranje uporabljamo vinske sode iz francoskega belega hrasta namesto sicer pogosto uporabljenih sodov za viski/burbon iz ameriškega hrasta.EDINA IN EDINSTVENA DESTILARNA- Ustekleničena na mestu nastanka v lastni destilarni.- Le 0,7 odstotkov blagovnih znamk je proizvedenih izključno v lastni destilarni.INFORMACIJE O PRIDELAVIAñejo je pridelan po zasebnem receptu, ki ga je več generacij izpopolnjevala družina mojstrov žganja v Amatitánu. Staran 18 mesecev v najboljših sodih kaberneta iz Nape iz francoskega belega hrasta.OPOMBE K OKUŠANJUPrefinjeno, elegantno in ekspresivno – pridih sadja, pomešan s hrastom, note vanilje in malo začimb.
EDINA IN EDINSTVENA DESTILARNA- Ustekleničena na mestu nastanka v lastni destilarni.- Le 0,7 odstotkov blagovnih znamk je proizvedenih izključno v lastni destilarni.Uporabljajo samo popolnoma zrelo agavo, staro več kot 7 let, kar zagotavlja, da vsebnost sladkorja (stopnja Brix) v agavi ustreza visokim standardom. Blanco nistaran in ne prihaja v stik s sodom, tako lahko uživate v bogatem okusu agave.OPOMBE K OKUŠANJUZemeljski, mineralni značaj čudovito uravnovesi sladkobo citrusov.
100-ODSTOTNO ČISTA AGAVA BLUE WEBER- Brez dodatnih aditivov, sladkorja, arom, barvil ali kemikalij.- Za pridelavo uporabljamo 2- do 3-krat več agave, kot je običajno.- Nizka vsebnost kalorij: samo 6 na 30 ml pijače.SODI OD ZMAGOVITEGA KABERNETA IZ NAPEZa staranje uporabljamo vinske sode iz francoskega belega hrasta namesto sicer pogosto uporabljenih sodov za viski/burbon iz ameriškega hrasta.EDINA IN EDINSTVENA DESTILARNA- Ustekleničena na mestu nastanka v lastni destilarni.- Le 0,7 odstotkov blagovnih znamk je proizvedenih izključno v lastni destilarni.INFORMACIJE O PRIDELAVISodi so ročno žgani neposredno v njihovi zasebni destilarni v Amatitánu. Pri določanju dolžine staranja je bolj pomemben okus kot čas. Tako natančno sledijo starim družinskim postopkom.OPOMBE K OKUŠANJUSvetle, sladke note agave z dodano celovitostjo vanilje, pražene karamele in subtilnega kakava v prahu. Starano 6 mesecev.
100-ODSTOTNO ČISTA AGAVA BLUE WEBER- Brez dodatnih aditivov, sladkorja, arom, barvil ali kemikalij.- Za pridelavo uporabljamo 2- do 3-krat več agave, kot je običajno.- Nizka vsebnost kalorij: samo 6 na 30 ml pijače.SODI OD ZMAGOVITEGA KABERNETA IZ NAPEZa staranje uporabljamo vinske sode iz francoskega belega hrasta namesto sicer pogosto uporabljenih sodov za viski/ burbon iz ameriškega hrasta.EDINA IN EDINSTVENA DESTILARNA- Ustekleničena na mestu nastanka v lastni destilarni.- Le 0,7 odstotkov blagovnih znamk je proizvedenih izključno v lastni destilarni.INFORMACIJE O PRIDELAVIZa staranje Rose uporabljajo najboljše sode iz francoskega belega hrasta od kaberneta iz Nape. Sodi za Roso niso znotraj žgani, kar omogoča, da kabernet neposredno vpliva na tekilo in ji daje subtilen rožnat odtenek ter lahek cvetlični zaključek. Stara se 1 mesec.OPOMBE K OKUŠANJUV ospredju je svetel značaj agave, zaključi pa se z nežno cvetlično noto kaberneta.
Okušanje teklile Don Julio Blanco se začne s svežimi, hrustljavimi aromami agave in citrusov. Njegov gladek neverjetno fin okus agave navduši brbončice in vodi do čistega zaključka z rezino limete ali v vašem najljubšem koktajlu.
Po osemmesečnem staranju v Ameriških sodih iz belega hrasta, tekila Don Julio razvije bogat okus, zaradi katerega je postala prva luksuzna tekila na svetu. Narejena je iz 100% agave.
Alkoholno pijačo lahko imenujemo tekila le, če vsebuje najmanj 51 odstotkov agave in je proizvedena v posebni regiji v Mehiki (Jalisco). Navadno se tekila uporablja samostojno ali kot sestavina za koktajle, npr. margarito. Tradicionalno se uživa z limono in soljo, novi trendi pa narekujejo pitje tekile s cimetom in pomarančo.Olmeca se razlikuje od preostalih tekil tudi po postopku pridelave. Za Olmeco že pri agavi izločijo srž oziroma jedro, kar pomeni manj tekila, a slajši okus. Medtem ko pri Olmeci uporabljajo naravno pridelan kvas, je pri drugih običajna raba industrijskega.
Tekila Patrón Silver je svetlo žganje razreda ultra-premium. Tekila je narejena iz 100 % najfinejše modre agave weber. Izdelana je ročno in v majhnih serijah. Je blaga in nežna, ter se zlahka meša v mnogih koktejlih. Vsako ročno oštevilčeno steklenico iz recikliranega stekla izdela umetnostni steklar. Za poznavalce.BARVAKristalno čista.AROMASveža agava s sadjem in citrusi.OKUSBlag in sladek. Sveža agava, sledi citrusov.POOKUSBlagi poper.
Clase Azul Tequila - steklenica prave umetnosti. Vse steklenice destilarne Clase Azul so oblikovane ročno in posamično poslikane – zato je vsaka steklenica svoj unikat. Ta tekila se mojstrsko stara osem mesecev v ameriških sodih, kjer se je stara viski.
Blagovna znamka
Clase Azul
Država
Mehika
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Tequila
Ta nacionalna mehiška pijača ima izjemen sloves. Najbrž ste že kje slišali ali prebrali, da ima magične lastnosti: pravijo, da je z njo mogoče premagati vse nesporazume, skleniti še tako nemogoče kompromise, odprla naj bi marsikatera zaprta vrata, sramežljive opogumila in pomagala skleniti najboljša prijateljstva tega sveta.
Kako pijejo tekilo v Mehiki?
Tequila ali tekila je ime dobila po kraju Tequila, ki se nahaja kakšnih 65 km izven Guadalajare in višavja Los Altos na severozahodu mehiške zvezne države Jalisco.
Če boste kdaj obiskali središče dežele tekile v Mehiki, boste opazili, da tam nihče ne pije tekile tako, kot ste bili do zdaj navajeni. Domačini vam bodo priporočili, da jo spijete iz kozarca za žganje ali šampanjec, saj boste tako lahko resnično občutili njen sladek, maslen okus in aromo agave. In če smo že pri agavi: pravi ljubitelji bodo tekilo vedno pili le, če je izdelana iz agave.
Tudi tekila se lahko stara
Tequila je torej močna alkoholna pijača, ki jo pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave (Agave tequilana). Slednjega destilirajo v posebnih kotlih.
Povprečna vsebnost alkohola v tequili se giblje med 38 in 40 %. Prava tekila naj bi vsebovala vsaj 51 % agave.
Tekila se nato hrani v sodih, kjer se lahko stara ali pa tudi ne. Proces staranja v hrastovih sodih daje žganim pijačam rjavkastorumeno barvo, katere odtenek je odvisen od dolžine staranja. Pri tequili pa lahko z dodajanjem omenjenih dodatkov tudi umetno dosežemo videz starane tequile. Tako obstaja veliko različnih barvnih različic te pijače in še več različnih okusov.
Posebne oznake na steklenicah – spoznajte jih
Ko boste naslednjič kupovali steklenico tekile, bodite pozorni na spodnje opise in izberite takšno, ki je najbližje vašemu okusu.
• Blanco (tudi silver) – nestarana tequila, brezbarvna.
• Joven ali oro (tudi gold) – nestarana tequila z dodatkom karamele in lesne arome zaradi ustvarjanja videza in okusa starane tequile.
• Reposado – tequila starana v hrastovih sodih med dva meseca in enim letom.
• Añejo (tudi exta-aged ali vintage) – tequila, starana v hrastovih sodih med enim in tremi leti.
• Extra-añejo (tudi ultra-aged ali vintage) – vrsta tequile, starana v hrastovih sodih najmanj tri leta.
3 načini pitja tekile
1. Način: Počasno srkanje
• Če boste uporabili prvo metodo, izberite tekilo, ki je 100-% izdelana iz agave. Če boste izbrali tekilo z oznako añejo, jo pijte pri sobni temperaturi. Z ledom bi razredčili okus in prikrili raznolike komponente žganja.
• Nalijte šilce žganja v kozarec za tekilo. Ga primite za pecelj, dvignite do višine oči in preverite barvo. Počasi zavrtite tekilo v kozarcu – opazite, kako se oprijema sten kozarca in tvori motiv vrvice biserov?
• Naredite majhen požirek in ga približno 10 sekund vrtite po ustih, da zaobjame različne dele vašega jezika. Pogoltnite in ponovite. Prav poseben občutek, kajne?
2. način: Nagni in pogoltni
Za to metodo izberite tekilo blanco, oro ali reposado. Oro pomeni »zlato« in ima podoben okus in ceno kot blanco. Ne pozabite izbrati 100-% agavine tekile. Mixtos ali mešanice bodo morda res cenejše, a ne bodo pričarale enakega doživetja, kot pristna tekila.
Napolnite šilce (tekila ima lahko tudi sobno temperaturo), jih spijte na dušek in pogoltnite. (A vedite, da Mehičani tekile ne pijejo tako).
3. način: Limeta, sol in tekila
Poližite kožo med palcem in kazalcem. Na kožo potresite malce soli in jo poližite. V roko primite šilce tekile in krhelj limete ter spijte tekilo. Poskusite jo spiti na dušek. Ugriznite v krhelj limete – ne skrbite, zaradi alkohola okus ne bo tako močan.
Pogosta vprašanja
Kako se imenuje tekila s črvom?
Tekila s črvom se imenuje mezcal. Mezcal, tequilin starejši brat, se proizvaja v zvezni državi Oaxaca na jugu Mehike iz več sort agave, vendar ne iz modre agave kot tequila. V mezcal se tradicionalno doda črv in po starem izročilu velja, da bo imel veliko srečo v življenju tisti, ki na koncu poje črva, ki plava v steklenici. Postopek pitja mezcala je enak kot pri tekili, le da je soli pogosto primešan še čili, namesto limete pa raje uporabijo limono.
Pri kakšni temperaturi se pije tekila?
Starano tekilo añejo in extra-añejo pijte pri sobni temperaturi, saj led razvodeni njen aromatičen okus. Tekilo je sicer mogoče piti tudi nekoliko ohlajeno, vendar ima najbolj pristen okus pri sobni temperaturi.