Najprestižnejša vodka na svetu, Belvedere, je pripravljena s tradicionalnimi metodami iz 16. stoletja. Izdelana je izključno iz visokokakovostne rži, ki jo gojijo na Poljskem, in je štirikrat destilirana, preden jo združijo z najčistejšo izvirsko vodo. VONJBleda sled vanilje z nekaterimi smetanastimi lastnostmi.OKUSOkus je poln in zaokrožen s srednje težko vsebino in lahko, žametno teksturo. V njem je nekaj vanilje, ki se giblje med sladkobo in kislostjo s sledmi belega popra in začimb. Dobro se okusijo mandlji, vaniljev sladoled in nekaj rahlih značilnosti mandlja in brazilskega oreščka.ZAKLJUČEKTopel z notami rženega kruha, vanilje in praženih brazilskih oreščkov. Nežen in čist.
Kljub svoji čistosti pa ima prepoznaven okus: bogat, poln in kompleksen, pa vendar gladek in mehak z izrazitim značajem zrnja, ki mu sledi pridih suhega sadja.Glavni sestavini Absolut vodke sta voda in zimska pšenica. Voda prihaja iz globokih vodnjakov v Åhusu, kjer je odlično zaščitena pred vsemi nečistočami. Zimska pšenica pa se razlikuje od drugih žit po tem, da se seje in žanje jeseni. Raste torej pozimi pod globokim švedskim snegom, kar razvije njeno trdo zrnje, zmanjšana pa je tudi uporaba gnojil. Absolut ponuja tudi različne vrste vodke z okusi, pri čemer vse združuje to, da so narejene izključno iz naravnih sestavin in ne vsebujejo nobenega dodanega sladkorja.
Absolut Elyx je pravi izraz kakovosti, saj gre za ročno zasnovano super premium vodko z elegantno, svilnato teksturo. Vodka ABSOLUT ELYX je nastala v Åhusu na Švedskem izključno iz enotne pšenice posestva gradu Råbelöf, kjer se z gojenjem pšenice ukvarjajo že od leta 1400. Tamkajšnja pšenica vsebuje ravno pravo količino vode in popolno ravnovesje škroba. Svilnata tekstura vodke je rezultat enotne pšenice, ročnega obdelovanja in tradicionalnega postopka kataliziranja bakra. Baker poskrbi za visoko cenjeno svileno teksturo in okus.
Belvedere's Master Rye Distillers je proizveden v eni najdlje delujočih polskih destilarnah na svetu, ki vodko izdeluje od leta 1910. VONJBleda sled vanilje z nekaterimi smetanastimi lastnostmi.OKUSOkus je poln in zaokrožen s srednje težko vsebino in lahko, žametno teksturo. V njem je nekaj vanilje, ki se giblje med sladkobo in kislostjo s sledmi belega popra in začimb. Dobro se okusijo mandlji, vaniljev sladoled in nekaj rahlih značilnosti mandlja in brazilskega oreščka.ZAKLJUČEKTopel z notami rženega kruha, vanilje in praženih brazilskih oreščkov. Nežen in čist.
Grey Goose je vodka, ki jo pridelujejo v regiji Cognac v Franciji. Ustvarjena je iz najboljše francoske pšenice (regija Picardie), z vodo, ki jo je naravno filtriral apnenec in destilirana po principu brezkompromisne francoske tradicije regije Cognac. Vsaka serija je izdelana po zahtevnih standardih Francoisa Thibaulta, njenega 'Maitre de chai', mojstra kleti. Odlikujejo jo razločna svežina, čistost in gladkost.Zanimivost: Notranjost vsake steklenice je pred polnitvijo oprana samo z Grey Goose vodko. Prav tako je vsak zamašek (iz plute), preden zapre steklenico namočen - maceriran v Grey Goose vodki.
Vodka Roberto Cavalli je prva vodka, v celoti proizvedena v Italiji: navdihnjena in posvečena seksi ženski, ki je ikona, večna muza Cavallijevega sloga.Roberto Cavalli je v to okusno vrhunsko vodko vnesel ves optimizem in »joie de vivre«, po katerem je znan po vsem svetu in ki je vedno zaznamovalo njegove zbirke.
Vodka Roberto Cavalli je prva vodka, v celoti proizvedena v Italiji: navdihnjena in posvečena seksi ženski, ki je ikona, večna muza Cavallijevega sloga.Roberto Cavalli je v to okusno vrhunsko vodko vnesel ves optimizem in »joie de vivre«, po katerem je znan po vsem svetu in ki je vedno zaznamovalo njegove zbirke.
SLOVENIA VODKA je blagovna znamka vodke super premium razreda. Izdelana je iz izbrane ozimne pšenice in ščepca najboljše slovenske ajde, ki daje vodki posebno mehkobo. Kristalno čista voda izpod slovenskih Alp zagotavlja najčistejšo vodko, posebna oblika steklenice pa poskrbi, da SLOVENIA VODKA tudi vizualno izstopa od ostalih vodk premium razreda. Slovenia vodka je od lansiranja v 2013 prejela številna mednarodna priznanja in nagrade, ki potrjujejo njeno vrhunskost in kakovost (The 2013 SIP Awards, International Spirits Competition; San Francisco World Spirits Competition; The Fifty Best Imported Vodkas Competition…)
Je bila prva vodka rojena na območju današnje Poljske ali Rusije? Odgovor ni znan, obe državi pa trdita, da je vodka njuna. No, vsekakor pa prvotna vodka ni podobna današnji – zaradi pomanjkljivih postopkov destilacije je bila namreč vodka sprva samo pol tako močna kot današnja.
Žita, krompir in melasa – glavne surovine vsake vodke
Najbrž že veste, da se lahko vodka izdeluje iz žita, le redki pa poznajo druge sestavine, iz katerih jo je mogoče proizvesti. Za njeno proizvodnjo so primerne različne surovine, ki vsebujejo ogljikove hidrate, tudi krompir in melasa.
• Tradicionalno žito za izdelavo vodke v vzhodni Evropi je še danes rž. Iz rži izdelana vodka ima mehak, nežen in rahlo sladek okus (o čem govorimo, lahko preverite pri vodki Belvedere, proizvedeni iz poljske rži).
• V zahodnih državah se navadno uporablja pšenica, ker je cenejša in na voljo v dovolj velikih količinah. Iz pšenice je recimo proizvedena tudi vodka Absolut Elyx, premium vodka z elegantno, svilnato teksturo.
• V Ukrajini se za izdelavo vodke že stoletja uporablja krompir. Okus je težji in opaznejši kot pri vodki iz žita.
• Melasa, stranski produkt pri izdelavi sladkorja, je najcenejša in najslabša surovina. Iz melase izdelana vodka je slajša.
Vodka je sicer praviloma brezbarvna žgana pijača z najmanj 37,5 % alkohola in je ena največjih kategorij žganja na svetu. Ima skoraj popolnoma nevtralen okus, ne vsebuje ne arom in niti fermentiranih snovi.
Kratek priročnik o izdelavi vodke
Ste si kdaj predstavljali, da se lahko postopka izdelave vodke naučite v nekaj minutah? Zdaj se lahko – in to samo v 5 korakih!
1. korak: Prvi korak pri izdelavi vodke je izdelava drozge z nizko vsebnostjo alkohola. Za njeno izdelavo se izbrane sestavine zdrobijo, pomešajo v vodo in segrejejo, pri čemer se škrob spremeni v sladkor.
2. korak: Dodamo kvas, ki sproži postopek spreminjanja sladkorja v alkohol. Tako dobimo drozgo s 6 do 7 % alkohola.
3. korak: Sledi večkratna destilacija, s katero se iz drozge pridobi surov alkohol.
4. korak: Za doseganje čim bolj nevtralnega okusa se vodka filtrira z aktivnim ogljem in nato še z zelo finim filtrirnim papirjem.
5. korak: Staranje ni potrebno, zato se lahko vodka napolni v steklenice in postavi na police.
Ste vedeli?
Tradicionalne dežele, proizvajalke vodke so Rusija, Finska, Švedska, Poljska in Ukrajina, a tudi zahodna Evropa in ZDA.
Pravo pitje vodke zahteva posebna pravila
Tisti, ki cenijo šilce kakovostne vodke, vodke ne pijejo kar tako, brez premisleka.
Nenapisano rusko pravilo namreč pravi: »Vodka potrebuje prijatelja«. To pomeni, da morajo pitje vodke spremljati tudi hrana in dobra družba. V Rusiji recimo obstaja tradicija postrežbe jedi, podobnih našim predjedem ali španskim tapasom, ki jim v Rusiji pravijo zakuski. Pitje vodke je tam družabni dogodek, pri katerem se pogosto nazdravlja.
Pogosta vprašanja
Kako nazdraviti ob pitju vodke?
Tradicionalno se nazdravi ob vsakem šilcu vodke, in to ne kar tako – z vzklikom na zdravje ali kot bi rekli Rusi na zdorovie.
V Rusiji je treba vsakemu šilcu nazdraviti s posebno zdravico: recimo gostitelju, ženskam v družbi, novi službi ljubega prijatelja, zdravju ali blaginji. Obstaja celo neuradni vodja nazdravljanja, ki je običajno karizmatična oseba in uporablja aforizme ter tako s svojimi domiselnimi zdravicami ohranja zanimanje gostov.
Kako pijemo vodko?
Vodka se pije v majhnih odmerkih, po 0,3 dcl.
Pri kakšni temperaturi se postreže vodka?
Vodko postrezite dobro ohlajeno, vendar ne neposredno iz zamrzovalnika. Hranite jo v hladilniku in po želji postrezite z ledom ali zmešano v okusni koktajl.