Portugalska
V regiji Douro, ime so ji dali po reki, ki teče iz Španije prek Portugalske in se izliva v Atlantski ocean, pridelujejo eno najbolj posebnih vin na svetu, imenuje se po pristanišču na atlantski obali - Porto.
Porto oziroma portovec je sladko alkoholizirano vino, pridelano iz grozdja, ki raste v zgornjem delu vinogradnega območja Douro na Portugalskem. Alkoholizirano vino je zato, ker mu dodajajo - podobno kot šeriju - alkohol. Čeprav poznamo tudi bele porte, jih je večina rdečih. Barva je odvisna od tega, koliko časa je vino zorelo.
Porto pridelujejo iz več različnih sort grozdja. Pridela se ga tako, da med kratkotrajnim alkoholnim vrenjem (fermentacijo) delno povretemu grozdnemu soku dodajo vinski destilat. Ta uniči kvasovke in ustavi fermentacijo, zato je vino sladko in ima visoko vsebnost alkohola. Pred zvrščanjem in stekleničenjem nekaj časa zori v hrastovih sodih, prav doba zorenja določa, kateri tip porta bodo pridelali.
Porto oziroma portovec je sladko alkoholizirano vino, pridelano iz grozdja, ki raste v zgornjem delu vinogradnega območja Douro na Portugalskem. Alkoholizirano vino je zato, ker mu dodajajo - podobno kot šeriju - alkohol. Čeprav poznamo tudi bele porte, jih je večina rdečih. Barva je odvisna od tega, koliko časa je vino zorelo.
Porto pridelujejo iz več različnih sort grozdja. Pridela se ga tako, da med kratkotrajnim alkoholnim vrenjem (fermentacijo) delno povretemu grozdnemu soku dodajo vinski destilat. Ta uniči kvasovke in ustavi fermentacijo, zato je vino sladko in ima visoko vsebnost alkohola. Pred zvrščanjem in stekleničenjem nekaj časa zori v hrastovih sodih, prav doba zorenja določa, kateri tip porta bodo pridelali.