Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

08. september 2024

Share:

Kateri je trenutno največji izziv v vinskem svetu?

V vinskem svetu je kar nekaj izzivov. Eden od njih je zagotovo nepredvidljivo vreme. V Vipavski dolini smo imeli dve zaporedni vremensko zelo naporni leti. Predlani huda suša, lani pa nekajkrat toča, ki je v nekaj minutah na določenih legah uničila celoletni trud vinogradnikov. Na srečo v našem podjetju sodelujemo s preko 300 lokalnimi dobavitelji grozdja v celotni Vipavski dolini, tako da se vedno najdejo vinogradi, ki so utrpeli manjšo škodo ali je sploh niso, kar nam omogoča, da vedno lahko odkupimo dovolj kakovostnega grozdja za različne stile vin, ki jih pridelujemo. Še en izziv, mimo katerega ne moremo, je nižanje naklonjenosti državnih institucij, ampak se tudi tu poskušamo v naši kleti prek različnih združenj aktivno vključevati v pogovore z državo. V zadnjih letih je zaradi splošne rasti cen zaznati tudi nekoliko manjšo kupno moč potrošnikov, ampak v naši kleti imamo prodajo razpršeno v različnih kanalih prodaje in na različnih trgih, tako da se tudi s tem izzivom zaenkrat kar uspešno spopadamo.

Kakšna vina so danes najbolj priljubljena?

Katero vino je najbolj priljubljeno, je stvar vsakega posameznika, kaj mu je všeč in kaj ne. Splošno bi lahko rekli, da so bila še pred nekaj leti v porastu macerirana vina z višjimi alkoholi. Zdaj pa opažamo, da so splošno najbolj priljubljena sveža, enostavna, pitna, gladka vina, z nižjimi alkoholi, lepo sadno noto ter sortno razpoznavnostjo. Klet Vipava ima široko paleto tovrstnih vin v več blagovnih znamkah, in sicer Lanthieri, ki združuje vrhunska buteljčna vina predvsem za segment HoReCa, in Vipava, ki ponuja širok nabor svežih vin za različne priložnosti. Za vinske sladokusce imamo v portfelju tudi macerirana vina z višjimi alkoholi, ki so združena pod blagovno znamko Terase.
Če se ne bi ukvarjali z vinarstvom, kaj bi bil vaš poklic oziroma s čim bi se ukvarjali?

Stik z naravo mi veliko pomeni, tako da bi zagotovo delal nekaj, kar bi imelo povezavo z naravo. No ja, lahko bi bil tudi pilot in bi naravo gledal z višine 😊
Kaj vas pri vašem delu najbolj osrečuje?

Pri delu me vedno najbolj osrečuje dobra povezanost s sodelavci, prijetno vzdušje v ekipi, smeh, pozitiven pristop k reševanju vsakodnevnih izzivov. V vinarskem svetu pa predvsem raznolikost dela tekom celega leta in možnost, da se v vinih, ki jih ustvarjam, tudi kreativno izrazim.
***

V srcu Vipavske doline je leta 1894 nastala današnja vinska klet. Od leta 2017, ko sta vajeti kleti prevzela vinar Hannes Sabathi in družina Blaschitz, se skupaj z močno slovensko ekipo sodelavcev piše novo poglavje in njihove vznemirljive vinske zgodbe. Vinska klet Vipava 1894 danes ponosno sodeluje s preko 300 vinogradniki, ki so njihovi najpomembnejši partnerji.
Share: