21. december 2024
Kaj je bistvo vina?
O njem pišejo pesniki in misleci. Vino je resnica.
Vino brez alkohola je včasih zvenelo ali kot potegavščina ali kot bistroumni nesmisel, in temu primerno je bilo zapostavljeno na vinskih policah. Danes pa vina, ki so bila nekoč rezervirana za posebno nišo potrošnikov, postajajo priljubljena kot še nikoli.
Prodaja brezalkoholnih vin se je v zadnjih letih eksponentno povečala. Globalni trg brezalkoholnih vin naj bi v letu 2024 dosegel skoraj dve milijardi evrov, v prihodnjih desetih letih pa mu napovedujejo dvomestno letno rast. Ta rast je odraz velikih sprememb v navadah potrošnikov in pivcev, ki vse bolj povprašujejo po alternativah brez alkohola, bodisi zaradi zdravja, boljšega počutja ali preprosto zaradi življenjsko-stilne odločitve. Današnje generacije si želijo vina: obreda, okusa, dogodkov in spominov, vendar brez omame.
Toda kako zelo drugačno je brezalkoholno vino?
Začne se tako kot pri tradicionalni žlahtni kapljici, ki je plod tisočletnih znanj, tradicije in kulture. Kot poje Pengov v svojem milozvočnem Rodovniku vina: Iz zemlje gre v trto, iz trte gre v brente, iz brente v preše, iz preš gre pa v sode ... Ali kot pravijo strokovnjaki, brezalkoholno vino se začne kot navadno vino, proizvedeno je iz vina, ki je šlo skozi postopek vinifikacije, nato pa, še preden gre v litre, glažke in grla, se mu s posebnimi postopki odstrani alkohol. Danes se uporabljajo tri glavne metode: vakuumska destilacija, reverzna osmoza in tehnologija z vrtečimi stožci. Toda ti postopki z alkoholom vred odnesejo kar nekaj prepoznavnih arom, zato brezalkoholnemu vinu pogosto dodajajo sokove ali dišave.
Ustvarjanje brezalkoholnega vina, ki bi bilo kos svojim alkoholnim kolegom, tako ostaja velik izziv. Da bi zagotovili dobro izhodišče, vinarji izbirajo vina z močnimi okusi in izrazitimi aromami, kar so ključni osnovni elementi. Najprimernejši slogi vina za proizvodnjo brezalkoholnih različic so aromatična, polna sadna vina s srednjo kislino in rdeča vina z mehkimi tanini.
Čeprav ostaja prvi izziv pri proizvodnji brezalkoholnih vin, kako vinu odstraniti alkohol, ne da bi pri tem osiromašili arome, in mu skazili uravnoteženost ter bi končno ujeli vinsko bistvo brez vsebnosti alkohola, se tehnologija skokovito razvija. Ta vina so tako v zadnjih letih pridobila na kakovosti in raznolikosti, zato so bolj privlačna vse širši publiki. Dojemljivi pivci zdaj najdejo izdelke, ki izpolnjujejo njihova pričakovanja, tradicionalne sorte pa so na voljo v brezalkoholnih različicah, s čimer se ohranita značaj in bistvo vina, čeprav je brez alkohola.
In če kakšen tradicionalni pivec še viha nos nad pomanjkanjem cvetice in telesa vin z 0,0 alkohola, pa milenijci in generacija Z z velikim zanimanjem odkrivajo svet vinske resnice brez alkoholnega učinka. Tudi izkušnja svetovne pandemije je pripomogla in bistveno spremenila življenjske nazore potrošnikov - skrb za zdravje je postala še bolj pomembna, marsikdo je pričel konkretno spreminjati svoje navade, kamor se prišteva tudi zmanjšanje uživanja alkohola.
Ne glede na to, ali gre za zdravstveno pogojeno izbiro ali preprosto za radovednost, brezalkoholna vina postajajo bistvena alternativa v svetu vina. In trg se odziva: brezalkoholnim vinom je namenjena vse večja pozornost tudi na profesionalnih vinskih dogodkih. Priznani proizvajalci so izkoristili priložnost, da predstavijo svoje inovativne stvaritve in zadovoljijo naraščajoče povpraševanje. Prestižni vinarji, ki imajo dovolj zmogljivosti, so odločeni, da ne bodo zamudili tega trenda, saj se zavedajo, da ne gre za prehodno modno muho, temveč za trajni tržni premik in odpiranje povsem novega področja.
Kako uživati v brezalkoholnih vinih?
- Naj vino zadiha; z zračenjem se okus in aroma vina bolje razvijeta in okrepita.
- Tudi pri brezalkoholnih vinih velja, da je ključno kombiniranje s pravo hrano. Običajno nekoliko slajša brezalkoholna vina se dobro ujamejo s pikantno, začinjeno hrano.
- Brezalkoholna vina se dobro obnesejo v mešanih pijačah, v inovativnih brizgancih, z dodatki zeliščnih grenčic, sokov ali celo kapljice kisa.