Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

16. september 2024

Share:

Kaj je bistvo vina? 

O njem pišejo pesniki in misleci. Vino je resnica. 

Je obred. Je pok zamaška in smeh v ozadju. Je bučna družba. Je tihi razmislek. Je okus in in spomin. Je orošen kozarec in pozno poletno sonce. Je igra mehurčkov. Je rubinasta barva in odblesk kamina v njej. Je dogodek. Slavje. Dobrodošlica. Sprostitev. Je klepet. Je kislina na jeziku. Intezivna aroma. Je praznik. Je prijateljstvo. Je tradicija in dediščina. Znanje, ujeto v steklenici. Je omama. Je lahko vino vse to, vendar brez slednjega?

Vino brez alkohola je včasih zvenelo ali kot potegavščina ali kot bistroumni nesmisel, in temu primerno je bilo zapostavljeno na vinskih policah. Danes pa vina, ki so bila nekoč rezervirana za posebno nišo potrošnikov, postajajo priljubljena kot še nikoli.

Prodaja brezalkoholnih vin se je v zadnjih letih eksponentno povečala. Globalni trg brezalkoholnih vin naj bi v letu 2024 dosegel skoraj dve milijardi evrov, v prihodnjih desetih letih pa mu napovedujejo dvomestno letno rast. Ta rast je odraz velikih sprememb v navadah potrošnikov in pivcev, ki vse bolj povprašujejo po alternativah brez alkohola, bodisi zaradi zdravja, boljšega počutja ali preprosto zaradi življenjsko-stilne odločitve. Današnje generacije si želijo vina: obreda, okusa, dogodkov in spominov, vendar brez omame.

Toda kako zelo drugačno je brezalkoholno vino?

Začne se tako kot pri tradicionalni žlahtni kapljici, ki je plod tisočletnih znanj, tradicije in kulture. Kot poje Pengov v svojem milozvočnem Rodovniku vina: Iz zemlje gre v trto, iz trte gre v brente, iz brente v preše, iz preš gre pa v sode ... Ali kot pravijo strokovnjaki, brezalkoholno vino se začne kot navadno vino, proizvedeno je iz vina, ki je šlo skozi postopek vinifikacije, nato pa, še preden gre v litre, glažke in grla, se mu s posebnimi postopki odstrani alkohol. Danes se uporabljajo tri glavne metode: vakuumska destilacija, reverzna osmoza in tehnologija z vrtečimi stožci. Toda ti postopki z alkoholom vred odnesejo kar nekaj prepoznavnih arom, zato brezalkoholnemu vinu pogosto dodajajo sokove ali dišave. 

Ustvarjanje brezalkoholnega vina, ki bi bilo kos svojim alkoholnim kolegom, tako ostaja velik izziv. Da bi zagotovili dobro izhodišče, vinarji izbirajo vina z močnimi okusi in izrazitimi aromami, kar so ključni osnovni elementi. Najprimernejši slogi vina za proizvodnjo brezalkoholnih različic so aromatična, polna sadna vina s srednjo kislino in rdeča vina z mehkimi tanini.

Čeprav ostaja prvi izziv pri proizvodnji brezalkoholnih vin, kako vinu odstraniti alkohol, ne da bi pri tem osiromašili arome, in mu skazili uravnoteženost ter bi končno ujeli vinsko bistvo brez vsebnosti alkohola, se tehnologija skokovito razvija. Ta vina so tako v zadnjih letih pridobila na kakovosti in raznolikosti, zato so bolj privlačna vse širši publiki. Dojemljivi pivci zdaj najdejo izdelke, ki izpolnjujejo njihova pričakovanja, tradicionalne sorte pa so na voljo v brezalkoholnih različicah, s čimer se ohranita značaj in bistvo vina, čeprav je brez alkohola. 

In če kakšen tradicionalni pivec še viha nos nad pomanjkanjem cvetice in telesa vin z 0,0 alkohola, pa milenijci in generacija Z z velikim zanimanjem odkrivajo svet vinske resnice brez alkoholnega učinka. Tudi izkušnja svetovne pandemije je pripomogla in bistveno spremenila življenjske nazore potrošnikov - skrb za zdravje je postala še bolj pomembna, marsikdo je pričel konkretno spreminjati svoje navade, kamor se prišteva tudi zmanjšanje uživanja alkohola. 

Publika, ki je najbolj dojemljiva za trend "brez" polege premika v smeri "brez" ali "z nizko vsebnostjo alkohola", ceni tudi "brez in z nizko vsebnostjo" sulfitov in pesticidov ter si prizadeva za zmanjšanje ogljičnega odtisa, saj gre za okoljsko ozaveščene potrošnike, ki iščejo trajnostne in zdravju prijazne izbire. Tržniki pa ugotavljajo, da so tudi pri vinu najbolj aktivne in za novitete dojemljive potrošnice mlade ženske. Nenazadnje pa je brezalkoholno vino tudi alternativa v obdobju nosečnosti ali ob zdravstvenih stanjih, ko je uživanje alkohola odsvetovano.

Ne glede na to, ali gre za zdravstveno pogojeno izbiro ali preprosto za radovednost, brezalkoholna vina postajajo bistvena alternativa v svetu vina. In trg se odziva: brezalkoholnim vinom je namenjena vse večja pozornost tudi na profesionalnih vinskih dogodkih. Priznani proizvajalci so izkoristili priložnost, da predstavijo svoje inovativne stvaritve in zadovoljijo naraščajoče povpraševanje. Prestižni vinarji, ki imajo dovolj zmogljivosti, so odločeni, da ne bodo zamudili tega trenda, saj se zavedajo, da ne gre za prehodno modno muho, temveč za trajni tržni premik in odpiranje povsem novega področja. 

Vzklik "Na zdravje" je tako dobil povsem nov prizvok.

Kako uživati v brezalkoholnih vinih?


  • Naj vino zadiha; z zračenjem se okus in aroma vina bolje razvijeta in okrepita. 
  • Tudi pri brezalkoholnih vinih velja, da je ključno kombiniranje s pravo hrano. Običajno nekoliko slajša brezalkoholna vina se dobro ujamejo s pikantno, začinjeno hrano. 
  •  Brezalkoholna vina se dobro obnesejo v mešanih pijačah, v inovativnih brizgancih, z dodatki zeliščnih grenčic, sokov ali celo kapljice kisa.


Chardonnay, brezalkoholno vino LIGHT Live
Light Live
Germany
·
White wine
·
Dry wine
·

€5.99
LAHKO, ISKRIČNO UŽITEK BREZ ALKOHOLAOsvežujoče note jabolk in citrusov določajo fino izkušnjo sadnega okusa - vznemirljivo združeno s prijetno kislostjo in vzdržljivo sadno sladkobo. Za vse, ki želite z lahkoto uživati ​​v trenutku!- 0,0 % alkohola- vegansko- zmanjšana vsebnost kalorijKulinarično priporočilo:Brezskrbno uživanje kadarkoli v dnevu. Kot aperitiv, za posebno priložnost ali preprosto za osvežitev.Dobra priloga k lahkim mesnim jedem.Preostala sladkost ( doziranje ): približno 44,0 g/ lPriporočena temperatura pitja:približno 83 Kj / 20 Kcal
Colour
white wine
Country
Manufacturer
Structure
fresh white wine
Sugar level
dry wine
Variety
Chardonnay
Volume
0,75
Brezalkoholna penina MAZZALUA
Poska
Italy
·
Friuli-venezia giulia
·
White wine
·

€20.90
Enjoying a good cocktail or drinking a bubble that does not necessarily contain alcohol is an interesting phenomenon that in recent years has achieved increasing success. Mazzalùa was created to satisfy palates eager to taste a fresh, pleasant, refined and foamy product, without worrying about its alcohol content.A drink dedicated to all those who do not consume alcohol for medical, dietary, religious or cultural reasons or for those who are particularly attentive to their well-being. A lively drink, thanks to its rich and very fine foam. A satisfying sorbency, thanks to the perfect alchemy between softness and acidity; a unique blend, thanks to the secret recipe, in balance between the ancient Roman vinegar-based drink, and the inclusion of the bold contemporary "sparkling".Mazzalùa takes its name from the strip of land between the Italian and Slovenian hills, which in ancient times originated great wines, noble precursors of natural vinegar. A unique, real name, with a pleasant but characteristic sound, which recalls the land of birth, the Northeast, and which attributes a sign of gratitude to the terroir, all emanating elegance and pleasantness.
Colour
white wine
Country
Manufacturer
Poska
Region
Friuli-Venezia Giulia
Volume
0,75
Share: